Print Friendly, PDF & Email

Eén week per maand zet ik een groente in het zonnetje. Een week lang onderzoek ik deze groente en kook ik dagelijks een nieuw recept. Zo ken je aan het einde van die week de oneindige mogelijkheden van deze groentesoort. Deze maand is mijn keuze gevallen op rabarber. Niet alleen omdat deze rose stengels voor mij helemaal bij de lente passen, maar ook omdat Mister Kitchen deze maand speciaal de Dutch Rhubarb Week organiseert om onze eigen rabarber nog extra in het zonnetje te zetten!

Groente of fruit?
Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Deze grote, struikachtige plant heeft prachtig rode, groene, groen-rode of karmijn-rode lange stelen en grote donkergroene bladen. Deze friszure groente wordt meestal verwerkt tot compote of zoete nagerechten waardoor het meer lijkt op fruit dan op groente. Het is echter wel degelijk een groente en qua bereiding is er veel meer mee mogelijk! Een extra reden dus om er deze week lekker mee te gaan experimenteren.

Van toen tot nu
In Nederland en België vindt de teelt van rabarber vanaf ongeveer 1900 plaats. De meeste rabarber wordt in het voorjaar en in de zomer geteeld en gegeten. Er bestaat echter ook winter rabarber, deze wordt geforceerd geteeld, meestal in kassen of schuren. Rabarber draagt oorspronkelijk de Latijnse naam Rheum rhabarbarum. De Latijnse naam rheum komt van ‘rhein’, oftewel vloeiend of stroom, en verwijst naar de vloeibaar-makende, laxerende werking van de wortel. Met ‘rabarbar’ werd later de afkomst van de plant aangeduid, aangevoerd van ver weg, uit het land der barbaren.

Geneeskrachtige toepassingen
Rabarber bevat o.a. oxaalzuur, foliumzuur, vitamine B2 en vitamine C. Het oxaalzuur zorgt ervoor dat je tanden na het eten stroef aan voelen en maakt het glazuur op je tanden enigszins week. Wacht dus even met het poetsen van je tanden, anders poets je misschien geworden glazuur weg. Dankzij het foliumzuur is rabarber een aanrader om tijdens je zwangerschap te eten. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Uit een test met pillen die van een extract van rabarberplanten waren gemaakt, blijkt bovendien dat het dagelijks innemen van een dergelijke pil het aantal opvliegers in de overgang kan verminderen. Daarnaast wordt gemalen rabarberwortel veel gebruikt in vermageringsproducten, omdat het een laxerende werking heeft. Tot slot schijn je er je haren mee te kunnen verven.

Hartig en zoet
Ondanks dat rabarber dus vaak wordt gebruikt in zoete gerechten alsof het fruit is, is rabarber ook bij uitstek geschikt voor frisse zomerse salades en zelfs voor soepen. Daarnaast kan je de compote van rabarber op veel meer manieren gebruiken en zijn ook qua zoet de mogelijkheden veel talrijker dan je zou denken. Reken dus op een experimentele rabarber week, met recepten geschikt voor zowel ontbijt, lunch als diner!

Meer over rabarber
Alles wat je ooit zou wensen te weten over de rabarber vind je in de Veggipedia van het Groentenfruit Bureau. Voor de nieuwsgierige rabarberaar zeker een kijkje waard!

210120422_BlogRhubarbBars-102

Summary
Article Name
Rabarber rose stengels
Description
Eén week per maand zet ik een groente in het zonnetje. Een week lang recepten met één groente in de hoofdrol! Deze maand is mijn keuze gevallen op rabarber.
Author