Spruiten: haat-liefde wintergroenten
Isabel Boerdam

Spruiten: haat-liefde wintergroenten

maandag 24 februari 2014
Eén week per maand zet ik een groente in het zonnetje. Een week lang onderzoek ik deze groente en kook ik dagelijks een nieuw recept. Zo ken je aan het einde van die week de oneindige mogelijkheden van deze groentesoort. Deze maand is mijn keuze gevallen op oerhollandse spruiten. Perfecte wintergroenten die in vele vormen kunnen verrassen!

Brussels sprout
Spruitjes werden voor het eerst gecultiveerd in de 16e eeuw rond Brussel, toen dit deel van de wereld nog in handen was van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de voorloper van het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien is de spruit in opmars over heel de wereld. Het heeft de Verenigde Staten geheel veroverd onder de naam ‘Brussels sprout’́. Nederland behoort tegenwoordig samen met Canada, Engeland en Duitsland tot de topproducenten op het gebied van spruitjes.

Lokale wintergroenten
Spruitjes zijn kleine kooltjes die uit een heleboel blaadjes bestaan en bekend staan om hun mild-bittere koolsmaak dankzij de aanwezige glucosinolaten, die de spruiten tevens behoeden voor insecten. Ze groeien met tientallen samen aan een stam, in de oksels van de bladeren van de spruitjesplant. Spruitjes komen vanaf augustus tot en met maart van het land, maar ze staan in de winter het meest op het menu. Wintergroente uit eigen land dus!

Hypergezonde groente
Spruitjes zijn zo megagezond dat je er bijna de kriebels van krijgt. 88 gram spruitjes, iets minder dan een gemiddelde portie, levert al twee keer zoveel vitamine K op als de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Ook zit de spruit tjokvol vitamine C, meer zelfs dan in een sinaasappel! 88 gram is genoeg voor 127% van de ADH. Verder bevatten spruiten vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en vitamine E. Daarnaast zit het spruitkool vol met mineralen zoals kalium, ijzer, fosfor, mangaan, molybdeen, magnesium en calcium. Tot slot zijn ze een goede bron van proteïne en vezels. Al met al heeft de spruit een reinigende werking voor het lichaam. Nadeel? Risico op winderigheid.

Experimenteren met spruitjes
Als antwoord op de haat-liefde verhouding die Nederland met spruiten heeft wil ik laten zien dat er zoveel mogelijk is met deze groene ‘okselknoppen’. De meest smakelijke en verrassende combinaties verbazen en roepen geen enkele associatie meer op met de bitter wrange smaak: spruitentaartje, spruitenpesto, spruitenovenschotel, spruitensalade en noem maar op. Grijp je kans deze laatste spruitenmaand en neem het er nog even van!

Meer over spruiten
Alles wat je ooit zou wensen te weten over de spruit vind je in de Veggipedia van het Groentenfruit Bureau. Voor de nieuwsgierige spruitliefhebber zeker een kijkje waard!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.