Print Friendly, PDF & Email

Zoals bij bijna elke groente, gaat er een enorm verhaal achter schuil. Zo ook bij tomaten! Ik ging langs bij De Ruiter Experience Center om dit verhaal – van zaadje tot supermarkt – te ontdekken.

  • Wist je dat een zaadveredelaar nu al bezig is om zaadjes te ontwikkelen die opgewassen zijn tegen ons veranderende klimaat en op een efficiënte manier zoveel mogelijk gewas opleveren?
  • Wist je dat een zaadveredelaar 10 jaar bezig is met het testen van 400.000 rassen, om uiteindelijk in het elfde jaar 5 nieuwe goedgekeurde tomatenrassen op de markt te brengen? En ieder jaar daarna weer 5? Echt tomatenwiskunde!
  • Wist je dat een trostomaat vaak de zoetste tomaat is, omdat deze het langste blijft hangen? De tros moet namelijk wachten tot de onderste groene tomaat ook rood is, en dan heeft de bovenste tomaat de meeste suikers kunnen ontwikkelen.
  • Wist je dat de tomatenteelt in Nederland over het algemeen heel duurzaam is? Met een circulair watersysteem waarbij slechts 1/9 van het water gebruikt wordt, doordat het hergebruikt wordt.
  • Wist je dat er nu ook gewerkt wordt aan tomaten die geschikt zijn om verpakkingsvrij te verkopen? Dit lijkt misschien makkelijk, maar een verpakkingsvrije trostomaat werkt niet als alle tomaten van de tros af vallen. Vandaar dat nu de ‘Strabena‘ op de markt is, die aan z’n tros blijft hangen, zelfs als je ermee slingert of de tomaten roostert in de oven! Zoals bij dit overheerlijke recept met burrata.
  • Wist je dat de állerlekkerste cherrytrostomaat op dit moment de zogeheten ‘Juanita’ schijnt te zijn? Deze prachtig, glimmende tomaat vind je onder de naam ‘Uitblinkers’ in de Albert Heijn, als Tros Cherry Tomaten in de Jumbo en als Zoete Tros Tomaatjes in de Plus. Haha, ingewikkeld hé! Maar als je ‘m eenmaal hebt gezien en geproefd… dan zul je hem herkennen.
  • Dit en nog veel meer weetjes over de Wondere Wereld van Tomatenrassen in deze video!

Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!

Heb jij nog leuke tomatenweetjes? Of je favoriete tomatenrecept dat je wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd!

Summary
Tomatenrassen: hoe zit het met cherry, snoep en trostomaat?
Article Name
Tomatenrassen: hoe zit het met cherry, snoep en trostomaat?
Description
Ik ging langs bij De Ruiter Experience Center om het tomatenverhaal te ontdekken - van zaadje tot supermarkt. Leer alles over cherry, snoep en trostomaat!
Author