Gezond & vega budget koken
Chantal Pleune

Gezond & vega budget koken

dinsdag 21 oktober 2014
We lopen er allemaal weleens tegen aan. We zijn dol op eten, uiteten, mooie producten, het liefst biologisch en bij elkaar is dat behoorlijk DUUR. Ook ik geef het grootste deel van mijn geld uit aan eten, daar heb ik voor gekozen. Het is mijn hobby, passie en zelfs een klein stukje van mijn werk. Ik word er gelukkig van. Toch vind ik dat gezond en lekker eten, zoals De Hippe Vegetariër dat graag doet, voor iedereen mogelijk moet zijn. Ook voor de kleine portemonnee. In deze nieuwe rubriek helpt gastblogger Chantal ons op de goede weg! Als voedingsdeskundige weet zij precies wat belangrijk is als het gaat om gezond en vegetarisch budget koken.

Welk budget hanteren we?
Volgens Nibud is gezonde en volwaardige voeding betaalbaar. Zo kost een gemiddelde dagvoeding (ontbijt, lunch, warme maaltijd en 3 tussendoortjes) 5,84 euro voor een vrouw (14-65 jaar) en 6,38 euro voor een man (14-65 jaar) in een tweepersoonshuishouden. Wat Nederland daadwerkelijk besteed aan de dagelijkse voeding daar is weinig over bekend, maar deze cijfers zijn een goed uitgangspunt voor onze budgetmaaltijd. Rekening houdend met 6 euro per volwassene, gaan we er vanuit dat het ontbijt 1 euro kost, de lunch 1 euro, de drie tussendoortjes samen 1,50 euro en de warme avondmaaltijd 2,50. In deze rubriek zullen wij dus recepten aanbieden die maximaal 5 euro voor twee personen kosten of 10 euro voor vier personen.

Wat zijn de voorwaarden voor gezond?
Nu we het budget hebben bepaald, wat zijn de voorwaarden voor onze ‘gezonde’ budget-maaltijd? Hiervoor hebben we gekeken naar de gebruikelijke richtlijnen. Alle recepten die wij zullen aanbieden vallen binnen het budget én bevatten de volgende kenmerken:

  • 200 gram groente

  • zoveel mogelijk volkorengranen

  • zo weinig mogelijk verzadigd vet

  • voor de vegetariër: voldoende eiwitten, peulvruchten, noten of een verantwoorde vleesvervanger


Er zijn natuurlijk nog veel meer definities van ‘gezond’, en om daadwerkelijk gezond te zijn moeten natuurlijk ook het ontbijt, de lunch en het tussendoortje goed gekozen zijn, maar dit is een goede richtlijn voor onze gezonde, vegetarische budgetmaaltijden.

Gezonde budget-trucjes
Vraag jij het je ook weleens af…

  • Welke budget-basisproducten zijn een must om altijd in huis te hebben voor een lekkere en gezonde maaltijd?

  • Wanneer groente en fruit in de ene supermarkt goedkoper zijn dan in de ander, wat zegt dat dan over de kwaliteit of over de gezondheid?

  • Hoe kan je dure ingrediënten van een recept vervangen door goedkope varianten, zodat het toch nog smakelijk blijft?

  • Wat is nou eigenlijk het goede van “biologisch” en is dat perse duurder? Hoe koop je biologisch voor minder?


Op bovenstaande vragen en meer geeft gastblogger Chantal de komende weken antwoord. Daarbij vind je iedere week een gezond, vegetarisch budget-recept volgens bovenstaande richtlijnen. Zo leren we stap voor stap hoe je creatief om kan gaan met gezonde en biologische ingrediënten, voor een lage prijs. Aan de slag. Want gezond en vegetarisch hoeft helemaal niet duur te zijn!

Door gastblogger Chantal Pleune

Hoe denk jij over gezond budget-koken? Wat is jouw ultieme tip? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of in een reactie. We horen het heel graag!

3 Reacties

geregerechte er lzilekkeruitit. Ben er benieuwd naar. :-)

12:19 19 januari 2024

Leuk! Ik ga het op de voet volgen!

12:19 19 januari 2024

Leuk initiatief. Daar wil ik meer van horen.

12:19 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.