Print Friendly, PDF & Email

Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de pure en verse Italiaanse keuken met het recept voor vegetarische gnocchi con burro e salvia.

Gnocchi con burro e salvia
Gnocchi con burro e salvia is ook weer zo’n klassiek recept uit de Italiaanse keuken en niets anders dan gnocchi met een saus van boter met salie. Dit recept bestaat al meer van 100 jaar en werd vroeger vooral gegeten door de arme Italiaanse bevolking. Met maar 5 ingrediënten en slechts 15 minuten tijd was het toch mogelijk om dit heerlijke vegetarische gerecht op tafel te zetten. Inmiddels is dit gerecht uit gegroeid tot het bekendste gnocchi recept en in veel restaurants op de kaart gezet.

Gnocchi kopen
Gnocchi is in Nederland nog een relatief onbekende soort pasta en daardoor is de keuze zowel in de supermarkt als online ‘beperkt’. Het is daarom vrij lastig om goede gnocchi te vinden. Kom je regelmatig in Italië en ga je daar met de auto naar toe, dan kun je het best een grote hoeveelheid gnocchi inslaan bij een lokale delicatessenwinkel. Indien je niet met de auto bent, maar gaat vliegen, dan is de eigenaar van een delicatessenwinkel vaak bereid om je zijn producten ook gewoon toe te sturen in Nederland. Het alternatief is om zelf verse gnocchi te maken. Zelf gnocchi maken is de eerste paar keer vaak even inkomen, maar naarmate je dit vaker doet, dan krijg je dit vrij snel onder de knie. Bovendien is verse gnocchi ook verreweg het lekkerst. Bij veel Italiaanse delicatessenwinkels in Nederland is ook gnocchi te verkrijgen en mocht je het toch uit de supermarkt willen halen, kies dan vooral niet voor een van de bekende ‘Nederlandse’ merken, maar voor de blauw gele verpakking van het merk De Cecco.

Ingrediënten

  • 500 gram Gnocchi di Patate
  • 40 gram roomboter
  • 10 blaadjes salie
  • Parmigiano Reggiano kaas
  • Zeezout

Bereidingswijze
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en smelt hierin de boter. Het is belangrijk dat de boter niet te heet wordt en zijn mooie goud bruine kleur behoudt. Zodra de boter is gesmolten, doe je de blaadjes salie in de pan en draai je het vuur op laag. De smaak van de salie kan nu helemaal in de boter trekken, waardoor een unieke smaak ontstaat. Zet een pan water op het vuur voor het koken van de gnocchi. Als het water kookt, doe je een eetlepel zeezout in het water en daarna de gnocchi. Het is aan te raden om de gnocchi met een schuimspaan in de pan te scheppen. Gnocchi in kokend water gooien is niet slim, want dat wordt gegarandeerd gespetter en met kokend water is dat geen succes. Laat het vuur hoog staan en binnen slechts 1 tot 2 minuten drijven alle gnocchi aan het oppervlak van het water. Dit betekent dat de gnocchi gaar is. Schep de gnocchi met de schuimspaan uit de pan en doe deze voorzichtig in de koekenpan bij de boter. Roer de gnocchi door de boter, zodat deze smaak er goed in kan trekken. Serveer dit gerecht met wat geraspte Parmigiano Reggiano. Buon appetito!

alles_over_italiaans_eten_ZKWArtikel geschreven in samenwerking met AllesOverItaliaansEten.nl 

AllesOverItaliaansEten.nl
AllesOverItaliaansEten.nl is een recepten website met louter echte authentieke Italiaanse recepten. Naast Italiaanse recepten vind je ook veel informatie over alle Italiaanse wijnstreken en de belangrijkste wijnen per regio. Verder worden ook typische Italiaans producten omschreven zoals olijfolie, balsamico en truffel. Op een Italiaanse recepten website mag dit natuurlijk niet ontbreken.

Summary
recipe image
Recipe Name
Italiaanse keuken: Gnocchi
Published On