Print Friendly, PDF & Email

Vegetarisch is niet meer van het menu af te denken. Dat bewijzen deze Michelin Ster restaurants! In deze rubriek deelt iedere week een Nederlands sterrenrestaurant een van zijn eigen vegetarische recepten. Deze week het recept voor ‘Flammkuchen met violet artisjok, olijf, oesterzwam en aioli’, door restaurant Ron Gastrobar in Amsterdam.

106Flammkuchen met violet artisjok, olijf, oesterzwam en aioli

Ingrediënten (voor 1 persoon)

Aioli
1 eidooier
1 citroen, het sap
20 gram mosterd
20 gram knoflook
250 ml olijfolie
zout en peper

Flammkuchen (bij de betere delicatessenzaak halen), alternatief: bladerdeeg

Toppings
1 violet artisjok
1 citroen (in 8 stukken)
1 bospeen
250 ml witte wijn
250 ml azijn
250 gram suiker
50 gram oesterzammen
plakje boter
5 gram sjalot (fijn gesneden)
5 gram bieslook (fijn gesneden)
3 rauwe champignons (schoon geschrobd en in dunne plakjes gesneden)
een paar paarse olijfjes (in ringetjes gesneden)
snufje pimentpoeder
paar takjes kervel

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten voor de aioli (behalve de olie) door elkaar met behulp van een keukenmachine. Voeg dan rustig de olie druppeltje voor druppeltje toe terwijl de keukenmachine op een middelmatige stand draait. Bewaar in de koelkast.

Bak de flammkuchen af in de oven zoals vermeld op de verpakking. Bij gebrek aan flammkuchen, gebruik je bladerdeeg. Bak deze onder druk (bijvoorbeeld met een andere bakplaat erop) af op een kleine bakplaat van 10 bij 10 cm.

Doe de artisjok in gezouten water (8 gram zout per 1 liter water) met de gesneden citroen erbij (dit gaat verkleuring tegen) en kook deze 15 minuten in licht kokend water totdat de artisjok gaar is. Giet vervolgens de artisjok af en laat een beetje afkoelen. Pel de blaadjes voorzichtig een voor een af totdat je de lichtgroene kleur van de artisjok ziet. Dan door de helft snijden.

Snij de bosbeen in de lengte door en dan in 4 kwarten. Blancheer deze vervolgens en leg daarna in zoetzuur (250 ml witte wijn/250 ml azijn/250 gram suiker – mag ook meer of minder, zo lang de verhouding 1:1:1 is).

Verhit de boter in de pan en bak zodra deze goudbruin kleurt de oesterzwammen erin. Voeg wanneer deze licht goud kleuren de fijngesneden sjalot en bieslook toe. Even laten meebakken.

Versier de flammkuchen (of bladerdeeg) met de artisjokken, sjalot, bieslook, bospeen en oesterzwammen. Maak het geheel af door plakjes rauwe champignon en paarse olijfringetjes er tussen te leggen. Leg de takjes kervel bovenop en strooi een snufje pimentpoeder over het geheel. Serveer met de verse aioli.

Bon Apetit!

Dit is een recept van restaurant Ron Gastrobar in Amsterdam
Ron Gastrobar is ongetwijfeld het meest toegankelijke sterrenrestaurant van Amsterdam. Het is altijd mogelijk (reserveren wel aan te raden) om langs te komen voor een gerechtje met een goed glas wijn, maar ook kan je met een lunch of diner culinair helemaal los gaan – waar jij zin in hebt. Er zijn geen regels, alles kan, de gast is koning! Bij Ron Gastrobar draait alles om de kwaliteit van het product en het aanbod vanuit het seizoen. Smaak is de basis. De service is vlot en ongedwongen. De prachtige bar is een verzamelplek waar lekker eten, mooie wijnen en hippe cocktails samenkomen. Voor iedereen wat wils.

Ron Gastrobar, Sophialaan 55 Amsterdam, 020 496 19 43, www.rongastrobar.nl

foto1

Summary
recipe image
Recipe Name
Vega recept van Ron Gastrobar
Published On