Italiaanse keuken: Saffraan risotto
Isabel Boerdam

Italiaanse keuken: Saffraan risotto

dinsdag 25 augustus 2015
Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de pure en verse Italiaanse keuken met het recept voor vegetarische Saffraan risotto oftewel Risotto alla Milanese.

Risotto alla Milanese
Zoals de naam wellicht al doet vermoeden is dit recept afkomstig uit de hoofdstad van de Italiaanse regio Lombardije, Milaan. Veel Italiaanse gerechten kennen een verhaal of een legende en bij Risotto alla Milanese hoort het verhaal van Valerius. Valerius is een Vlaamse leerknecht en in de 16e eeuw werkzaam aan de Dom van Milaan. Door het gebruik van saffraan wil hij het glaswerk van de Dom een mooie gele kleur geven. In plaats van hiervoor waardering te ontvangen wordt hij uitgelachen door zijn collega’s. Daarom besluit Valerius wraak te nemen op de trouwerij van zijn baas. Hij probeert de rijst die wordt geserveerd te verpesten door er saffraan in te stoppen. Maar in plaats dat het eten wordt verpest, is iedereen laaiend enthousiast. Nog nooit was er zulke lekkere rijst gegeten. Sindsdien is dit een van de klassieke gerechten uit de Italiaanse keuken.

Ingrediënten

  • 5 handjes risotto

  • 1 ui

  • 30 gram boter

  • 3 eetlepels olijfolie

  • 100ml droge witte wijn

  • 500ml groentebouillon

  • 50ml warm water

  • 50g Parmigiano Reggiano

  • 20 draadjes saffraan

  • vers gemalen peper


Bereidingswijze
Vul een glas met 50 milliliter warm water en doe de draadjes saffraan hierin. De saffraan kan hierdoor wellen en het water krijgt een mooie gele kleur. Verwarm in een pan 25 gram van de boter en de olijfolie. Zodra dit heet is, doe je de fijn gesneden ui in de pan. Fruit de ui 2 tot 3 minuten en doe dan de risotto in de pan. Bak de risotto kort mee en als je het puntje in het midden van de korrel ziet zitten, blus je het geheel af met de wijn. Laat de wijn volledige opnemen door de risotto. Vervolgens doe je het gele saffraanwater samen met de draadjes saffraan in de pan en ook dit laat je volledig absorberen. Daarna schep je soeplepel voor soeplepel de bouillon in de pan. Blijf de risotto continu roeren zodat het zetmeel lekker loskomt. De risotto krijgt hierdoor een nog romigere smaak. Kook de risotto tot deze bijna gaar is, maar net niet helemaal. Dit duurt doorgaans ongeveer 15 minuten. Schep nog een klein beetje bouillon in de pan en haal deze van het vuur. De inhoud van de pan is nu zo heet en er zit bovendien zoveel vocht in de pan dat deze vanzelf verder gaart tot een perfecte korrel. Terwijl de risotto langzaam verder gaart, maak je de risotto verder af. Doe de laatste 5 gram boter in de pan samen met de kaas. Maal er lekker wat verse peper overheen en roer de risotto goed door. De risotto krijgt hierdoor een mooie binding en is als het goed is lekker vloeibaar. Buon appetito!

Artikel geschreven in samenwerking met AllesOverItaliaansEten.nl

AllesOverItaliaansEten.nl
AllesOverItaliaansEten.nl is een recepten website met louter echte authentieke Italiaanse recepten. Naast Italiaanse recepten vind je ook veel informatie over alle Italiaanse wijnstreken en de belangrijkste wijnen per regio. Verder worden ook typische Italiaans producten omschreven zoals olijfolie, balsamico en truffel. Op een Italiaanse recepten website mag dit natuurlijk niet ontbreken.

5 Reacties

Heerlijk recept en erg makkelijk! Buiten dat deze risotto erg lekker is zouden meer mensen dit soort recepten moeten proberen, zeker omdat de toevoeging van saffraan vele medische werkingen kent. Maar let wel op dat je saffraan van kwaliteit toevoegt, neppe saffraan kan namelijk echt het gerecht beïnvloeden en ook de medische werkingen weg nemen. Wij bestellen onze saffraan altijd online bij https://www.goldqualitysaffron.com/ en tot nu toe alleen maar kwaliteit saffraan gekregen waarmee je echt lekkere gerechten kunt maken. Bedankt voor het delen van dit recept Isabel! Groetjes

12:17 19 januari 2024

Dag Patty, Bedankt voor je positieve reactie op het recept saffraan risotto! Fijn dat je de tip geeft over "echt" vs "neppe" saffraan, goed om op te letten! :-) Groetjes, Daniëlle

12:17 19 januari 2024

Saffraan risotto, een van mijn favoriete recepten met Saffraan. Super goed beschreven recept, dank :). Trouwens, voor degene die echte saffraan wil kopen voor een betaalbaar prijs, kijk even op de site van https://bestesaffraan.nl/saffraan/.

12:17 19 januari 2024

Hi Yagami, wat leuk om te horen dat je enthousiast bent over de safraan risotto en bedankt voor de tip!

12:17 19 januari 2024

Hoi, super leuk recept! Voor hoeveel personen is dit?

12:17 19 januari 2024

Hi Yardèn, het recept is voor twee personen!

12:17 19 januari 2024

Het verhaal klopt niet helemaal. Valerius was een meester en hij had een leerling die in elke tint een beetje saffraan deed. Hij werd Saffraan genoemd door Valerius, en op de huwelijk van Valerius' dochter stopte de leerling saffraan in de risotto. Dus niet Valerius!

12:17 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.