Print Friendly, PDF & Email

Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de pure en verse Italiaanse keuken met het recept voor vegetarische Saffraan risotto oftewel Risotto alla Milanese.

Risotto alla Milanese
Zoals de naam wellicht al doet vermoeden is dit recept afkomstig uit de hoofdstad van de Italiaanse regio Lombardije, Milaan. Veel Italiaanse gerechten kennen een verhaal of een legende en bij Risotto alla Milanese hoort het verhaal van Valerius. Valerius is een Vlaamse leerknecht en in de 16e eeuw werkzaam aan de Dom van Milaan. Door het gebruik van saffraan wil hij het glaswerk van de Dom een mooie gele kleur geven. In plaats van hiervoor waardering te ontvangen wordt hij uitgelachen door zijn collega’s. Daarom besluit Valerius wraak te nemen op de trouwerij van zijn baas. Hij probeert de rijst die wordt geserveerd te verpesten door er saffraan in te stoppen. Maar in plaats dat het eten wordt verpest, is iedereen laaiend enthousiast. Nog nooit was er zulke lekkere rijst gegeten. Sindsdien is dit een van de klassieke gerechten uit de Italiaanse keuken.

Ingrediënten

  • 5 handjes risotto
  • 1 ui
  • 30 gram boter
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100ml droge witte wijn
  • 500ml groentebouillon
  • 50ml warm water
  • 50g Parmigiano Reggiano
  • 20 draadjes saffraan
  • vers gemalen peper

Bereidingswijze
Vul een glas met 50 milliliter warm water en doe de draadjes saffraan hierin. De saffraan kan hierdoor wellen en het water krijgt een mooie gele kleur. Verwarm in een pan 25 gram van de boter en de olijfolie. Zodra dit heet is, doe je de fijn gesneden ui in de pan. Fruit de ui 2 tot 3 minuten en doe dan de risotto in de pan. Bak de risotto kort mee en als je het puntje in het midden van de korrel ziet zitten, blus je het geheel af met de wijn. Laat de wijn volledige opnemen door de risotto. Vervolgens doe je het gele saffraanwater samen met de draadjes saffraan in de pan en ook dit laat je volledig absorberen. Daarna schep je soeplepel voor soeplepel de bouillon in de pan. Blijf de risotto continu roeren zodat het zetmeel lekker loskomt. De risotto krijgt hierdoor een nog romigere smaak. Kook de risotto tot deze bijna gaar is, maar net niet helemaal. Dit duurt doorgaans ongeveer 15 minuten. Schep nog een klein beetje bouillon in de pan en haal deze van het vuur. De inhoud van de pan is nu zo heet en er zit bovendien zoveel vocht in de pan dat deze vanzelf verder gaart tot een perfecte korrel. Terwijl de risotto langzaam verder gaart, maak je de risotto verder af. Doe de laatste 5 gram boter in de pan samen met de kaas. Maal er lekker wat verse peper overheen en roer de risotto goed door. De risotto krijgt hierdoor een mooie binding en is als het goed is lekker vloeibaar. Buon appetito!

alles_over_italiaans_eten_ZKWArtikel geschreven in samenwerking met AllesOverItaliaansEten.nl

AllesOverItaliaansEten.nl
AllesOverItaliaansEten.nl is een recepten website met louter echte authentieke Italiaanse recepten. Naast Italiaanse recepten vind je ook veel informatie over alle Italiaanse wijnstreken en de belangrijkste wijnen per regio. Verder worden ook typische Italiaans producten omschreven zoals olijfolie, balsamico en truffel. Op een Italiaanse recepten website mag dit natuurlijk niet ontbreken.

Summary
recipe image
Recipe Name
Italiaanse keuken: Saffraan risotto
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)