Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (2 stemmen)

Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden biedt, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. In dit artikel alles over de Italiaanse keuken, geschreven in samenwerking met de experts van AllesOverItaliaansEten.nl. Zij delen de komende weken op De Hippe Vegetariër de lekkerste vegetarische Italiaanse recepten!

Pure smaken en ingrediënten
De Italiaanse keuken is wereldwijd misschien wel de bekendste keuken van allemaal. Dit is natuurlijk helemaal niet vreemd, want overal ter wereld wordt Italiaanse gegeten en de bekendste gerechten zijn pizza en pasta. Echter bestaat deze Zuid-Europese keuken uit veel meer lekkere recepten en gerechten dan pizza en pasta. De Italiaanse keuken staat erom bekend dat de pure smaken van de ingrediënten centraal staan. Italianen zijn als geen ander in staat om een paar simpele ingrediënten tot een heerlijk gerecht te transformeren. Hoe simpeler, hoe beter, want dan komen de smaken beter tot hun recht.

20 keukens in 1
Wat velen overigens niet weten, is dat er niet slechts een Italiaanse keuken is. Italië bestaat uit 20 regio’s en iedere afzonderlijke regio heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Daarom kan er dus eigenlijk niet worden gesproken van de Italiaanse keuken. In het noorden van Italië worden hele andere gerechten geserveerd dan in het binnenland of in het uiterste zuiden. In Noord-Italië wordt bijvoorbeeld veel risotto gegeten, maar als je in het zuiden van Italië een Italiaan een bord risotto voor schotelt, dan bestaat de kans dat deze ‘grazie mille’ zegt en de risotto gewoon laat staan.

Pasta di mamma
En waarom dit zo is? Dit komt waarschijnlijk doordat de Italianen een super trots volk zijn en zeer veel waarde hechten aan lokale tradities, maar vooral ook aan tradities van het gezin en de familie. Want ook al kun je nog zo lekker koken, niemand kookt zo goed als ‘la mamma’ of ‘la nonna’. Dit zijn respectievelijk moeder en grootmoeder. En wat dit helemaal bijzonder maakt, is dat iedere Italiaan een kenner is van de Italiaanse keuken. Ongeacht of je nou in het noorden of in het zuiden van Italië bent, een ding hebben de Italianen allemaal gemeen. Iedereen heeft wel een mening over het eten. En dit is precies wat de Italiaanse keuken zo leuk maakt, je raakt er namelijk niet over uitgesproken.

Strenge eetcultuur
Als het om eten en drinken gaat, dan houden Italianen er strenge regels op na. Om een simpel voorbeeld te noemen, een cappuccino mag alleen bij het ontbijt worden gedronken. In veel Italiaanse koffiebarretjes en restaurants, de toeristische uitgesloten, wordt na 11.00 uur ’s ochtends geen koffie met melk meer geserveerd. Dit is dan alleen nog maar een gebruik als het gaat om het drinken van koffie.

– Antipasti
Bij het avondeten houden Italianen ervan om lang en uitgebreid te dineren. Het diner wordt opgebouwd uit een aantal vaste onderdelen. De eerste gang die wordt geserveerd is eigenlijk altijd antipasti. Antipasti bestaat over het algemeen uit verschillende soorten kaas en vleeswaren. In de kustgebieden wordt logischerwijs ook vis en schaaldieren geserveerd als antipasti en in het uiterste zuiden worden ook veel verschillende groente als antipasti op tafel gezet.

– Primi Piatti
Na de antipasti volgt de zogenaamde ‘primi piatti’, wat eigenlijk zoveel betekent als de eerste gang. De primi piatti bestaat altijd uit pasta of risotto. Pasta is overigens een breed begrip, want dit kan bestaan uit lasagne, gnocchi of gewoon uit pasta. Afhankelijk van waar je je bevindt in Italië, eet je verschillende soorten pasta. In de noordelijke regio Liguria wordt pasta veel geserveerd met pesto, in het binnenland vaak met een vleessaus en overal in Italië wordt pasta geserveerd in combinatie met verse tomaten of verse tomatensaus. Een primi piatti is trouwens een kleine portie van gemiddeld zo’n 80 gram pasta of risotto. De reden hiervoor is logisch, want na de primi piatti volgt altijd de ‘secondi piatti’.

– Secondi Piatti
De secondi piatti is de tweede gang en bestaat altijd uit vlees of vis. Ook hier geldt weer dat er per regio andere type gerechten op tafel worden gezet. De tweede gang wordt altijd vergezeld door een of meerdere ‘contorni’. Contorni zijn de bijgerechten die worden geserveerd. Vaak bestaan contorni uit ‘patate al forno con rosmarino’, of te wel aardappelen uit de oven met rozemarijn en daarnaast gegrilde groente of gebakken paddenstoelen.

– Dolci
Na het hoofdgerecht wordt altijd een ‘dolci’ geserveerd. Een dolci is het dessert en hiermee wordt op talloze manier gevarieerd. Italië heeft ware klassiekers voort gebracht zoals Tiramisu, Panna Cotta en Semifreddo. Het avondmaal wordt altijd afgesloten met espresso eventueel in combinatie met een likeur. De bekendste Italiaanse likeur heet Limoncello en wordt gemaakt op basis van citroen en heel veel suiker. Limoncello wordt altijd ijskoud geserveerd vanuit de vriezer en is daarom met name in de zomer een ware traktatie.

– Wijn en water
Een laatste opvallend detail op het gebied van de Italiaanse eetcultuur is dat er volgens goed Italiaanse gebruik alleen water en wijn bij het avondeten wordt geserveerd. De wijn wordt uiterst zorgvuldig bij het eten gezocht, zodat de smaken elkaar versterken. Andere dranken serveren bij het avondeten is uit den boze, want met een slok spoel je in een keer alle smaak van het eten weg. En dat is dus iets wat absoluut niet bij de Italiaanse keuken hoort.

Artikel geschreven in samenwerking met AllesOverItaliaansEten.nlalles_over_italiaans_eten_ZKW

AllesOverItaliaansEten.nl
AllesOverItaliaansEten.nl is een recepten website met louter echte authentieke Italiaanse recepten. Naast Italiaanse recepten vind je ook veel informatie over alle Italiaanse wijnstreken en de belangrijkste wijnen per regio. Verder worden ook typische Italiaans producten omschreven zoals olijfolie, balsamico en truffel. Op een Italiaanse recepten website mag dit natuurlijk niet ontbreken.

Summary
recipe image
Recipe Name
De Italiaanse keuken
Published On
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 2 Review(s)