Print Friendly, PDF & Email
3/5 - (8 stemmen)

Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de tapas uit de Spaanse keuken met het recept voor Patatas Bravas, oftewel die allerbeste krokante aardappeltjes in een pittige tomatensaus.

Patatas Bravas
Patatas Bravas, ook wel patatas á la brava of papas bravas genoemd, zijn aardappelen in ongelijke vorm gesneden met een grootte van ongeveer 2 centimeter, gefrituurd in olie. Vaak gaan de aardappelen vergezeld met een hete, pikante tomatensaus, de salsa brava, welke over de patatas bravas wordt gegoten en gezamenlijk heet wordt opgediend. Dit gerecht is zeer gebruikelijk in cafés en andere eetgelegenheden in enkele delen van Spanje, waar men het kan nuttigen vergezeld van een glas bier of wijn, geserveerd als tapas (aperitiefhapje) of bijgerecht bij het eten in combinatie met verschillende sauzen en groente of vlees of vis. Het wordt beschouwd als één van de meest goedkope tapas, ook zeer geschikt voor vegetariërs.

Ingrediënten:
– 1 kilo aardappelen
– 1.5 liter tomatensaus of gepelde tomaten in blik
– 1 grote ui, fijn gesneden
– 5 Spaanse pepers, fijn gesneden
– 25 gram pimentón pikant
– 25 gram azijn
– 40 gram suiker
– grof zeezout
– soja olie


Bereidingswijze:
Snij de ui en de Spaanse pepers fijn. Doe de tomatensaus met de ui, Spaanse pepers, pimenton pikant, azijn, suiker en een snufje zout in een middel grote pan en laat rustig laten sudderen en inkoken voor ongeveer 45 minuten. Gooi het geheel daarna in een blender of mix met de staafmixer tot een gladde massa. Verwarm de sojaolie in een frituur tot 140 graden en snijd de aardappel in stukken van 2 centimeter en bak deze zeven minuten in de voorverwarmde olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Verwarm de oven tot 180 graden en bak de aardappels in vijf minuten goudbruin. Serveer de aardappel met grof zeezout en de bravasaus.

Recept van restaurant Mercat

Restaurant Mercat AmsterdamMercat
In het karakteristieke Panama-gebouw vind je Mercat. Een Spaans getint restaurant met een levendige sfeer en een unieke ambiance op het grensvlak van traditioneel en modern. Zowel binnen in de bar als in het restaurant, als buiten op het grote terras kan je genieten van het beste wat de Spaanse keuken te bieden heeft: tapas, pinchos, tortillas en paella’s. Je kan je eigen feestmenu samenstellen! Wil je een avond lang genieten van goede rode wijn en Spaanse tapas? Keuze genoeg! Wil je echter genieten van een meergangen-menu? Dat kan natuurlijk ook. Een aanrader!

Mercat, Oostelijke handelskade 4 Amsterdam, 020 344 6424, www.mercat.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Spaanse keuken: Patatas Bravas
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)