Spruitjes-dadelhummus met geroosterde biet en venkel
Maartje van Velthooven

Spruitjes-dadelhummus met geroosterde biet en venkel

maandag 06 januari 2020
Dit heerlijke bijgerecht ziet er geweldig uit en smaakt net zo goed! Onze lezer en gastblogger Maartje deelde als eens eerder een heerlijk recept en ook dit keer mag het resultaat er wezen. Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze spruitjes-dadelhummus met geroosterde biet en venkel maakt!

Ingrediënten
3-4 personen
300 g spruitjes
500 g rode biet
250 g venkel
4 sjalotjes
4 el olijfolie
2 dadels
1 tl korianderzaad heel
1 tl komijnzaad heel
½ tl venkelzaad heel
granaatappelpitjes
sesamzaadjes
peper en zout
vegan zure room of Griekse yoghurt (optioneel)

Voor de hummus
150 g kikkererwten (gaar)
15 g tahin
1 teen knoflook
citroensap
(of gebruik kant en klare hummus)

Bereidingswijze

  1. Maak de spruitjes schoon en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

  2. Schil de rode bieten, snijd ze in reepjes van 1 x 1 cm dik en leg ze bij de spruiten op de bakplaat.

  3. Maak de venkel schoon, snijd hem in repen en leg deze ook op de bakplaat.

  4. Pel de sjalotjes en leg ze in hun geheel bij de andere groenten op de bakplaat.

  5. Besprenkel de groenten met 4 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak. Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 220 °C en rooster de groenten in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar.

  6. Rooster de koriander-, komijn- en venkelzaadjes in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. Maak ze fijn met een vijzel.

  7. Doe de kikkererwten, de tahin, de knoflook, een klein beetje citroensap en zout in de kom van een keukenmachine en pureer alles tot een zachte en romige hummus. Voeg eventueel wat water toe als de hummus te dik is. Laat de hummus een flinke poos draaien, zodat hij heel licht van kleur en heel luchtig en romig wordt. Breng de hummus op smaak met zout en citroensap.

  8. Snijd de dadels in stukjes en verwijder de pit.

  9. Voeg de spruitjes, twee sjalotjes en de stukjes dadel toe aan de hummus en pureer alles kort, zodat de spruitjes en dadelstukjes niet helemaal gepureerd zijn. Voeg eventueel nog wat water toe als de hummus te dik is. Breng de hummus nogmaals op smaak met zout en citroensap.

  10. Schep de groenten om met de geroosterde specerijen en peper en zout naar smaak. Snijd de geroosterde sjalotjes in partjes.

  11. Spreid de hummus uit over een groot bord of een schaal en verdeel hierover de geroosterde groenten. Verdeel wat granaatappelpitjes en sesamzaadjes over de groenten en schep er eventueel een dot vegan zure room of Griekse yoghurt op.


Benieuwd naar meer recepten van Maartje? Volg haar op Instagram, Facebook of kijk op haar website!

Ga jij dit heerlijke bijgerecht proberen? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in de reacties, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.