Print Friendly, PDF & Email

St. JOHN, Het Kookboek is het boek van Fergus Henderson & Trevor Gulliver. In dit boek delen ze moderne Britse recepten en krijg je een beeld van de Britse moderne keuken. Vandaag delen we het eerste gerecht dat de auteur Fergus ooit uit een kookboek heeft gemaakt. Hij was er ondersteboven van, wij hopen dat jij dit ook zult zijn. Îles flottantes ofwel floating islands is luchtig eiwitschuim in een laagje vanillesaus. Dat is genieten!

Ingrediënten
voor 4 personen
Voor de eilanden
4 grote eieren
1/2 tl wittewijnazijn
1/2 tl vanille-extract
260 g fijne kristalsuiker
1 tl maïzena
320 ml volle melk (om de meringues te pocheren en voor de vanillesaus)

Voor de vanillesaus
1/2 vanillestokje
4 eidooiers
70 g fijne kristalsuiker

Bereidingswijze

  1. Klop de eiwitten met het azijn en de vanille in een kom op de hoogste stand tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Schakel de mixer naar een lagere snelheid en blijf kloppen. Voeg geleidelijk de suiker toe tot het schuim dik en glanzend is en spatel met een metalen lepel de maïzena erdoorheen tot het volledig is opgenomen.
  2. Verhit de melk in een grote pan tot hij zachtjes kookt en schep kleine bergjes schuim in de melk. Pocheer de wolkjes 2 minuten en draai ze daarna voorzichtig om, laat dan de andere kant ook 2 minuten pocheren. Reken ongeveer 3 wolkjes per persoon. Laat ze afkoelen en zet ze tot gebruik in de koelkast.
  3. Voor de vanillesaus: gebruik de melk van net en voeg daar de vanille aan toe. Breng dit weer zachtjes aan de kook.
  4. Klop in een mengkom de eidooiers en suiker tot een bleke massa en voeg beetje bij beetje al roerend de hete melk toe. Giet het mengel daarna weer in de pan en zet hem op halfhoog vuur.
  5. Blijf de saus roeren (let op de randen). De saus mag niet te heet worden, omdat er anders de kans bestaat dat het gaat schiften. De saus is gaar wanneer er een streep achterblijft op de bolle kant van de lepel, wanneer je deze er doorheen haalt. Haal de pan van het vuur en laat hem afkoelen.
  6. Serveer drie wolkjes in een laagje van de vanillesaus.

Heb jij dit recept of een ander recept uit St. JOHN, Het Kookboek gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

St. JOHN, Het Kookboek
Fergus Henderson & Trevor Gulliver
Uitgeverij: Fontaine uitgevers
ISBN: 9789059569867
Prijs: €35,-

Summary
recipe image
Recipe Name
De Britse keuken: floating islands
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!