De Britse keuken: peren-trifle met sherry
Sammie Eslamimoghaddam

De Britse keuken: peren-trifle met sherry

woensdag 29 januari 2020

St. JOHN, Het Kookboek is het boek van Fergus Henderson & Trevor Gulliver. In dit boek delen ze moderne Britse recepten en krijg je een beeld van de Britse moderne keuken. Vandaag delen we het recept voor peren-trifle met sherry! Trifle is een typisch Engels nagerecht uit de Britse keuken dat bestaat uit verschillende lagen in een glas, waaronder cake en fruit. De verschillende componenten maken samen een prachtig en heerlijk dessert!


Benodigdheden 
Voor 8-10 personen
Voor de cake 
5 eieren
160 g fijne kristalsuiker
35 g gesmolten boter
160 g bloem
snufje zout

Voor de peren
200 ml witte wijn
200 ml water
200 g fijne kristalsuiker
1 kaneelstokje
enkele kruidnagels
4 rijpe peren, geschild

Voor de vanillesaus 
850 ml slagroom
3 eieren
3 eidooiers
125 g fijne kristalsuiker
1/2 tl vanille extract

Voor de slagroom 
500 ml slagroom
1 el fijne kristalsuiker

Voor het amandelschaafsel 
handvol amandelschaafsel
sherry
1/2 el poedersuiker

Bereidingswijze

  1. Bekleed een vierkante taartvorm met bakpapier en verhit de oven voor op 180 ºC. Zet een diepe mengkom op een pan met een laagje zacht kokend water en zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Klopt de eieren en de suiker in de kom boven het vuur totdat het volume verdubbeld is. Spatel met een lepel de gesmolten boter, bloem en het zout door de eimassa totdat alles net is gemengd en giet dit mengsel in de vorm en bak het 30 tot 35 minuten in de oven. Laat de cake daarna afkoelen.

  2. Om de peren te pocheren, doe je de vloeistof met de suiker en de specerijen in een pan en zet je hem op halfhoog vuur totdat de suiker is opgelost. Leg de peren in de pan en laat het 25 minuten zachtjes sudderen tot de peren gaar zijn. Neem hierna de pan van het vuur en laat de peren in het pocheervocht afkoelen.

  3. Om de vanillesaus te maken, verwarm je de room in een pan op laag vuur tot net tegen de kook aan. Klop in een andere kom de eieren, dooiers en suiker door elkaar heen en giet de room hier al roerend bij totdat het is opgenomen. Zet daarna een bain-marie klaar en doe het mengsel in een kom. Je zet hiervoor een grote mengkom op een pan met een laagje zachtjes kokend water om de vanillesaus in te maken. Dit is een langzaam proces en vraagt verder niet veel aandacht. Je hoeft hier niet heel de tijd bij te blijven, het kan namelijk 1 tot 1.5 uur duren.

  4. Klop een luchtige slagroom met de mixer en voeg suiker toe naar smaak. Deze is nodig om de trifle straks op te bouwen.

  5. Besprenkel de amandelen met een beetje sherry om het amandelschaafsel te maken. Het schaafsel moet net bevochtigd zijn en niet in een plasje sherry liggen. Roer er een kleine lepel poedersuiker doorheen en roer dit totdat het een klein suikerlaagje heeft.

  6. Om de trifle samen te stellen, breek je de cake in stukken boven de schaal. Bestrooi de cake met een paar eetlepels sherry naar smaak. Voeg een beetje van het pocheervocht van de peren toe. Snijd de peren naar eigen idee in stukken of plakken en plaats deze als laag boven op de cake. Giet er vervolgens de vanillesaus overheen, totdat de rand is gevuld. Top het geheel af met slagroom en bestrooi het met het amandelschaafsel.


Heb jij dit recept of een ander recept uit St. JOHN, Het Kookboek gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!


St. JOHN, Het Kookboek
Fergus Henderson & Trevor Gulliver
Uitgeverij: Fontaine uitgevers
ISBN: 9789059569867
Prijs: €35,-


0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.