Print Friendly, PDF & Email

Tegenwoordig is boerenkool één van de hipste groenten die ik ken. Je herkent hem terug in de klassieke Nederlandse boerenkool, in een groene smoothie, in salades en zelfs als chips. Zou dat iets met zijn goede eigenschappen te maken hebben, dat boerenkool ineens massaal onze lievelingsgroente is? De reden maakt voor mij niet uit, want ik ben enorm blij met de veelzijdigheid van deze groene bladgroente, die tevens de held van dit gerecht is: boerenkool.

Wat heb je nodig?
Voor 3-4 personen:
850 g wortelgroenten (pastinaak, wortels, aardappels, rode bieten, gele bieten, zoete aardappel, raapstelen, knorselderij)
5 teentjes knoflook
8 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zout
1/2 ui
70 g tomatenpuree
400 g gepelde tomaten
1 handvol boerenkool
1 theelepel gemengde Italiaanse kruiden
Peper en zout
Tabasco naar smaak

Hoe maak je deze geroosterde wortelgroenten met boerenkool?
Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Schil de wortelgroenten en snijd deze in blokjes van 1-2 centimeter. Pel de knoflook teentjes en hak de ui en boerenkool redelijk fijn. Zorg ervoor dat je dit niet te fijn hakt want dat verliest het gerecht ‘bite’. Bedek een ruime ovenschaal of bakplaat met bakpapier en gooi de wortelgroenten en knoflook hierop. Bedek de groenten lichtjes met de olijfolie en zout. Rooster de groenten 45 minuten in de oven. Halverwege de kooktijd draai je de groenten.

Terwijl de groenten roosteren verhit je 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de ui totdat ze doorschijnend zijn totdat de randen bruin kleuren. Roer de tomatenpasta hierdoor en roer voor ongeveer 1 minuut. Voeg dan de gepelde tomaten toe. Je kan gepelde tomaten uit blik gebruiken, maar het is net zo makkelijk om verse tomaten kruislings in de snijden, in heet water te laten vallen en ze na een minuut in ijswater te leggen. Dan kan je de tomaten zelf pellen. Scheur de gepelde tomaten in de pan aan stukken en laat het mengsel rustig sudderen. Zet het vuur laag en laat koken totdat de groenten gaar zijn. Als je mengsel droog word kan je altijd een beetje water toevoegen, dat kookt vanzelf weer iets in.

Zodra de groenten geroosterd zijn (dan zijn ze aan de randen bruin gekleurd en zacht van binnen) haal je ze uit de oven. Voeg de boerenkool toe aan de pan met het tomatenmengsel en roer door tot de boerenkool zacht is geworden voor ongeveer 5 minuten. Voeg de geroosterde groenten toe aan het mengsel en breng op smaak met peper en zout. Eventueel kan je nu een beetje tabasco toevoegen voor iets meer pit. Doe dit niet te enthousiast, want dan word het snel te pittig! Voeg toe en blijf proeven tot het naar wens is.

Summary
recipe image
Recipe Name
Geroosterde wortelgroenten met boerenkool
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!