Print Friendly, PDF & Email

Een vegan variant op carpaccio die we steeds vaker zien terugkomen is de auberginecarpaccio. Dit recept komt uit het kookboek ‘TLV Vegan’ van Jigal Krant en wordt gemaakt met eigengemaakte tahina (ook wel techina), tijm en pijnboompitten. Loopt bij jou het water ook al in je mond? Lees dan hier het recept!

Ingrediënten
voor vier personen
4 grote aubergines
2 grote rijpe tomaten
2 lente-uitjes, het groene gedeelte
2 el pijnboompitten
2 el jonge tijm, grof gehakt
4 tl silan of dadelstroop
pul biber (gedroogde rode peper (stuk minder scherp dan chilivlokken))

voor de techina
100 g rauwe tahin
1-2 el citroensap
optioneel: 1 gepoft knoflookbolletje

Bereidingswijze
1. Maak als eerst de techina. Dit doe je door de tahin en citroensap door elkaar te mixen tot een stugge brij. Voeg hier gedeeltelijk kleine scheutjes koud water aan toe tot de techina de dikte heeft van een slasaus. Breng op smaak met wat zout en evt. de gepofte knoflookbol.
2. Rooster de aubergines boven open vuur of, als je geen gasfornuis hebt, in de oven onder de grill. Laat de aubergines enigszins afkoelen en peuter de zwartgeblakerde schil eraf. Bestrooi het vruchtvlees aan beide zijden met een snuf fijn zout. Zet een poosje apart in de ijskast totdat de aubergine flink wat vocht heeft verloren.
3. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen. Snijd het groene gedeelte van de lente-­uitjes diagonaal in dunne ringen. Verwarm vier borden voor.
4. Dep de aubergines droog, verwijder het kroontje snijd overdwars in plakken en verdeel die over de borden. Bedek met een vel vershoudfolie en spreid de aubergine gelijkmatig over de borden door er zachtjes op te slaan of te drukken. Verwijder het folie. Bestrooi de carpaccio met grof zout (houd rekening met het fijne zout dat al in de aubergine is getrokken) en besprenkel niet te zuinig met olijfolie.
5. Knijp boven ieder bord een halve tomaat uit (bewaar het vruchtvlees voor een salade) en teken decoratieve cirkels met techina. Strooi de tijm, lente-­ui en pijnboompitten over de aubergine. Vul per persoon een theelepel met silan en schiet met een mespunt sierlijke spetters over de carpaccio. Bestrooi ten slotte met een snuf pul biber. Idealiter is de auberginecarpaccio lauw bij het serveren.

Heb jij dit recept geprobeerd? Tag ons dan op Instagram via @dehippevegetarier of #dehippevegetarier en laat ons je creatie zien! Wij zijn benieuwd.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
auberginecarpaccio met techina, tijm en pijnboompitten
Published On
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)