Onlangs vond ik een recept voor een lasagne met artisjok en spinazie. Heerlijk leek me dat, maar helaas voldeed deze niet aan mijn (veganistische) eisen. Toch wilde ik de lasagne proberen, dus ik paste het een en het ander aan et voilà: een overheerlijke vegan lasagne met artisjok en spinazie is ontstaan!
Wat heb je nodig?
Voor de tomatensaus
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 1 handje verse basilicum
- 1 handje verse peterselie
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 tenen knoflook, geperst
- een halve theelepel zout
- 1/4 theelepel chilivlokken
Voor de ‘ricotta’
- 350 gram firm tofu
- 2 eetlepels citroensap
- 6 eetlepels edelgistvlokken
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout
- een halve theelepel peper
Voor de lasagna
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 blikjes artisjokharten
- 300 gram verse spinazie
- 9 lasagna bladen
- optioneel: vegan geraspte kaas
Hoe maak je deze vegan artisjok lasagne?
Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat de tomatenblokjes uitlekken en en meng deze met de rest van de ingrediënten.
Voeg de tofu, citroensap, edelgistvlokken, zout en peper toe aan een keukenmachine en pureer tot een brokkelig mengsel. Je kunt de ingrediënten ook samen prakken. Voeg eventueel nog wat zout, peper of edelgistvlokken toe naar smaak.
Bak de ui in de olijfolie tot deze goudbruin kleurt. Voeg hier de knoflook aan toe en bak deze een minuut mee. Spoel de artisjokharten om snij de in stukjes. Voeg deze, samen met de verse spinazie, toe aan de pan en bak tot de spinazie flink geslonken is.
Schep wat van de tomatensaus in een ovenschaal en beleg deze met drie van de lasagna bladen. Schep hier de helft van het artisjok- en spinaziemengsel en de helft van de tofu ricotta overheen. Vervolg met een paar eetlepels tomatensaus en een nieuwe laag lasagna bladen. Herhaal deze stappen, maar zorg ervoor dat je eindigt met de volgende lagen: tomatensaus, lasagna bladen, tomatensaus.
Strooi er eventueel nog wat vegan geraspte kaas over en bedek de schaal met aluminiumfolie. Plaats de lasagna voor 30 minuten in de oven, waarvan de laatste 10 minuten zonder aluminiumfolie. Serveer met wat blaadjes verse basilicum.
Wil je meer van Miriam zien? Check haar Instagram: @plantbasedbrekkie.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Erg lekker! Leuk om te maken ook.
Gelukkig had ik nog meer blikken tomatenblokjes in huis want de twee blikken uit het recept waren er echt te weinig. Ik heb er in totaal 4 gebruikt om genoeg te hebben.
Heerlijke lasagne, erg smaakvol met de spinazie en artisjokken. Normaal ben ik niet zo’n fan van kaas-achtige sauzen op tofu basis maar deze past helemaal in het gerecht en smaakt niet meer naar tofu.
Aanrader!
Is de tofu ergens mee te vervangen?