Print Friendly, PDF & Email

Dit lunchrecept is helemaal afgestemd op de Vata dosha. Maar je begrijpt dat wanneer je met dit recept gaat spelen je het ook kunt gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over lunchen volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.

VATA: Pompoenpuree met hazelnoten
Voor Vata kies ik voor een lunchrecept dat enorm balancerend is vanwege de zoete, verzachtende en kalmerende werking. Deze pompoenpuree is zalvend, aardend en daarnaast verrukkelijk!

Ingrediënten (4 personen)
½  kg. pompoen, niet geschild en in stukken gesneden
2 eetlepels ghee of kokosolie
½  eetlepel gemalen venkelzaadjes
½  theelepel gemalen kardamomzaadjes
snufje versgemalen zwarte peper
½  theelepel gemalen koriander
1 eetlepel palmsuiker of rijststroop
2 eetlepels room (desgewenst)
1 theelepel zout
25 gr. geroosterde en grof gehakte hazelnoten
2 eetlepels limoensap

Bereidingswijze
Stoom de pompoen gaar en pureer de pompoen met een aardappelstamper of in de keukenmachine. Verhit de helft van de ghee. Bak daarin de venkel, kardamom, peper en koriander. Voeg de pompoenpuree, palmsuiker, room (als je wilt) en zout toe en kook alles onder goed roeren ongeveer 5 minuten. Serveer met de geroosterde hazelnoten  en besprenkel met het limoensap. Eventueel kun je er nu nog wat ghee doorheen roeren. Je kunt dit eenvoudig houden door het alleen te eten met wat amandelrijst. Als drankje kun je wat Vata thee drinken.

Meer Ayurvedische lunchinspiratie
Meer lunchinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Vata: Pompoenpuree met hazelnoten
Published On
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)