Print Friendly, PDF & Email

Om te laten zien dat gezond, vegetarisch koken echt niet duur hoeft te zijn geeft voedingsdeskundige Chantal in deze rubriek iedere week een recept van 2,50 euro per persoon dat voldoet aan de vereisten van een gezond en gevarieerd vegetarisch voedingspatroon. Deze week een grote pot homemade granola met een totaalprijs van 5 euro EN alles over goedkope varianten voor duurdere producten.

Goedkope varianten voor in de keuken
Een paar weken geleden had ik het over welke producten een “must have” zijn voor je voorraadkast, zodat je in onverwachte situaties een lekker gerecht op tafel kan zetten zonder te veel inkopen te hoeven doen. Deze keer wil ik het hebben over duurdere producten die je kan vervangen door andere (vaak goedkopere) producten. Super handig wanneer je deze niet in de voorraadkast hebt maar de alternatieven wel: economisch! 

Dit product Kun je vervangen door
 
Pijnboompitten Krokante broodkruimel met walnootolie en rozemarijn
Balsamico Mix van appelazijn en appeldiksap
Pecorino of Parmezaan Belegen schapen- of geitenkaas
Shiitake Champignons
Apserges Schorseneren
Gojibessen Rozijnen
Hennepzaad Sesamzaad
Quinoa Rijst of bulgur
Rijststroop Diksap
Sesamolie Olijfolie
Miso Zout of bouillonpoeder
Ghee Olie of boter
Rijstwijn Een ander soort azijn
Karwij/ kummel Anijs of venkelzaad
Anijs 0,5 tl gedroogde dill met 0,5 tl komijn
Cayennepeper 0,5 tl paprikapoeder met 0,5 tl chilipoeder
Kardemon 0,5tl kaneel met 0,5 tl kruidnagel
Fenegriek Korianderzaad
Kurkuma Kerriepoeder

 

Homemade granola
Granola is heerlijk, maar ook behoorlijk prijzig. Maar ook hier is een oplossing voor: zelf maken! In een mum van tijd heb je een enorm bakblik vol, super makkelijk! Het belangrijkste bij het zelf bereiden van granola is de juiste verhouding. Houd onderstaande basisrecept aan en verder: laat je eigen fantasie en smaak de vrije loop! Bij granola kan je het zo zoet/hartig/gevuld maken als je zelf wil…

Basisingrediënten (gebruik bijvoorbeeld een opscheplepel als ‘deel’)
– 4 delen havermout(vlokken) en/of boekweit
– 2 delen gehakte noten (denk aan cashewnoten, amandelen, hazelnoten, walnoten en paranoten)
– 2 delen honing (of ahornsiroop / agave)
– 1 deel plantaardige olie


Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Rooster de havermoutvlokken of boekweit op hoog vuur in een (liefst gietijzeren) pan en blijf roeren. Binnen een paar minuutjes kleuren de vlokken lichtbruin en gaan ze geuren. Meng de geroosterde vlokken of boekweit met de overige ingrediënten en spreid alles uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het in circa twintig minuten en schep het tussentijds eens om. Laat het mengsel afkoelen, breek het in kleine stukjes. Voeg eventueel nog wat extra ingrediënten toe en bewaar in een afgesloten pot.

Extra ingrediënten
Mee in de oven:
– Kokosrasp, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad, kaneel, nootmuskaat, en speciaal voor de tijd van het jaar: speculaaskruiden

Aan het eind toevoegen:
– Gedroogd fruit zoals vijgen, abrikozen, rozijn, banaan
– Cranberries
– Stukjes pure chocolade
– Wat je zelf nog smakelijk lijkt…

Door gastblogger Chantal Pleune

Hoe denk jij over gezond budget-koken? Wat is jouw ultieme tip? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of in een reactie. We horen het heel graag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vega budget: homemade Granola
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!