Print Friendly, PDF & Email

Om te laten zien dat gezond, vegetarisch koken echt niet duur hoeft te zijn geeft voedingsdeskundige Chantal in deze rubriek iedere week een recept van 2,50 euro per persoon dat voldoet aan de vereisten van een gezond en gevarieerd vegetarisch voedingspatroon. Deze week een mediterrane pasta voor 4 personen met een totaalprijs van 3 euro EN goede tips voor de budgetproducten in je keukenkastje

Producten voor in je keukenkastje
Herken je dat? Na een dag hard werken ben je laat en daarom ook te laat om boodschappen te doen of heb je de puf niet meer om naar de supermarkt te gaan. Of je krijgt onverwacht eters en daar was je koelkast/voorraadkast toch niet helemaal op voorbereid. Of je hebt Lazy Sunday, hangt lekker op de bank en wil voor geen goud meer het huis uit maar hebt geen zin om iets te bestellen… In bovenstaande gevallen (en ook bij andere niet beschreven scenario’s) is het is handig om een aantal basisbenodigdheden zoals bloem, kruiden, mosterd, olie, azijn, gedroogde pasta etc. in je keukenkastje te hebben staan. Want met simpele basisingrediënten tover je toch altijd iets lekkers op tafel voor een hele kleine prijs. Hieronder volgt een lijst ingrediënten die niet mogen ontbreken in jouw keukenkastje. En tja, het is even een investering, maar dat is meer dan de moeite waard.

Basislijst
– Granen: basmatirijst, zilvervliesrijst, risottorijst, couscous, gedroogde pasta
– Olie: olijfolie van de eerste persing (voor dressings), olijfolie en zonnebloemolie
– Azijn: witte wijnazijn en balsamicoazijn
– Ingeblikte tomaten: blokjes, gepelde, purree, zongedroogde
– Blikjes peulvruchten: linzen, kikkererwten
– Noten: pijnboompitten, amandelen en hazelnoten
– Saus: sojasaus, pittige saus
– Smaakmakers: mosterd, kappertjes, olijven, augurken, uien, knoflook, zout en peper
– Kruiden: laurier, oregano, zwarte peperkorrels, gedroogde rode pepertjes, nootmuskaat, kruidnagels, korianderzaad, venkelzaad, komijnzaad, cayenne.
– Basis voor bakken: bloem, bakpoeder, witte en bruine suiker, poedersuiker
– Extra: honing, kokosmelk, havermoutvlokken

En als je ruimte hebt: een plant in je tuin/op je balkon/vensterbank/aanrecht met basilicum, munt, rozemarijn, tijm, salie: staat gezellig en ruikt heerlijk!

Mediterrane pasta
Dit is een heel smaakvol pastarecept voor 4 personen met een totaalprijs van 3 euro (met dank aan mijn voorraadkast en mijn basilicumplant). Het is lekker pittig voor in de winter, goed vullend en tegelijk heel gezond dankzij de verschillende soorten groenten en de volkorenpasta. Eet smakelijk!

Ingrediënten
400 gram volkoren penne of spagetti
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
1 bakje champignons (250 gram)
1 grote aubergine
3/4 blik zwarte ontpitte olijven
1 potje kappertjes (100 gram)
1/2 citroen sap en rasp
3 teentjes knoflook
2 handjes basilicumblaadjes
1 gedroogd chilipepertje
olijfolie, zout en peper
Optioneel: parmezaanse kaas of feta

 

Bereiding
Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snij ondertussen de champignons en de aubergine in blokjes, snij het chilipepertje klein en pers de knoflook fijn. Verhit olijfolie in een pan en fruit de knoflook. Voeg de chilipeper en het citroenrasp en citroensap toe. Voeg de champignons toe en bak ze totdat ze goudgeel zijn. Voeg de olijven en de kappertjes toe en bak ze een paar minuten mee. Doe de aubergine erbij en roerbak alles nog een paar minuten. Voeg de tomatenblokjes erbij en als laatste 3/4 van de basilicumblaadjes. Kruid alles naar smaak met peper en zout en presenteer de pasta met de resterende basilicumblaadjes en de parmezaanse kaas.

Door gastblogger Chantal Pleune

Hoe denk jij over gezond budget-koken? Wat is jouw ultieme tip? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of in een reactie. We horen het heel graag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vega budget: vegetarische mediterrane pasta
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!