Print Friendly, PDF & Email

Om te laten zien dat gezond, vegetarisch koken echt niet duur hoeft te zijn geeft voedingsdeskundige Chantal in deze rubriek iedere week een recept van maximaal 2,50 euro per persoon dat voldoet aan de vereisten van een gezond en gevarieerd vegetarisch voedingspatroon. Deze week een pastinaaksoep met knoflookcroutons voor 1,50 per persoon EN alles over voedselverspilling en hoe je kan besparen.

Hoeveel gooi jij weg?
Heb jij er wel eens over nagedacht wat het bedrag is dat je jaarlijks weggooit aan voedsel? Het blijkt dat we per persoon gemiddeld 50 kg per jaar aan voedsel weggooien. Dit komt neer op circa 155 euro per jaar. Uit onderzoek van het Nibud blijkt ook dat mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt minder weggooien dan de jongere generatie: een 19-jarige gooit jaarlijks voor circa 185 euro aan voedsel weg, terwijl een persoon van 65 jaar of ouder voor circa 30 euro per jaar aan voedsel weggooit. Een groot verschil!

Welke producten verdwijnen dan in de vuilnisbak? De top 5 van de meest verspilde producten vind je hieronder:

  1. Zuivel
  2. Brood
  3. Voorbewerkt voedsel (bijv. kant-en-klare producten)
  4. Groenten
  5. Fruit

Hoe is de verspilling ontstaan?
Vanaf de jaren ’70 zijn we geleidelijk meer voedsel gaan kopen dan we daadwerkelijk aten. De Nederlandse bevolking had wat meer te besteden in vergelijking met de jaren daarvoor. Daarnaast begon een geleidelijke verandering in de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Het beeld van “het alleenrecht is het aanrecht” voor de vrouw werd sterk naar de achtergrond geduwd en de man was steeds vaker in de keuken en achter het boodschappenkarretje te vinden… Vanaf de jaren ’70 doen we de boodschappen tot slot niet meer dagelijks. We proberen nu vooruit te plannen wat we nodig hebben voor een aantal dagen, maar dat blijkt niet altijd even makkelijk te zijn. Mede daarom verdwijnt er een groot gedeelte in de vuilnisbak.

Recept: pastinaaksoep met knoflookcroutons
Eerder schreef ik op De Hippe Vegetarier een rubriek over alle vergeten groente. Pastinaak is daar een van, die perfect geserveerd kan worden in de winter! Een smaak die net even anders dan anders is en een heerlijke vullende soep oplevert. Deze pastinaaksoep is voor 4 personen met een totaalprijs van 6 euro. 

Ingrediënten (voor vier personen)
Voor de soep:
2 eetlepels roomboter/olijfolie/kokosolie
1 flinke ui
1 teentje knoflook
paar takjes tijm
800 gram pastinaak
750 ml groentebouillon
100 ml room (indien gewenst)
bieslook, zout en peper

Voor de knoflookcroutons:
4 boterhammen (liefst oud brood)
4 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
paar takjes tijm
zout en peper


Bereiding
Begin met de knoflookcroutons: meng de olijfolie in een kom, pers de knoflook erin uit, voeg de blaadjes tijm toe en zout en peper naar smaak. Laat dit staan terwijl je aan de soep begint. Snij de ui fijn en pers de knoflook. Verhit de boter/olie in een soeppan en fruit de ui glazig, voeg dan de knoflook toe. Voeg de tijm (enkel de blaadjes) toe en bak even mee. Snij ondertussen de pastinaak in blokjes. Voeg deze toe en laat een paar minuten op laag vuur meebakken. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook gedurende ongeveer 15 minuten, totdat de pastinaak gaar is. Laat de soep afkoelen. Maak vervolgens de knoflookcroutons: verwijder de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes van circa 1 bij 1 centimeter. Voeg de blokjes brood toe aan en olie mengsel en roer zodat alle blokjes bedekt zijn. Verhit een koekenpan en bak de croutons op middelhoog vuur totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze na het bakken uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Pureer tot slot met een blender de soep en voeg room, zout, peper en bieslook toe naar smaak. Serveer de soep in voorverwarmde kommetjes (even in de oven!) met bovenop de croutons.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

Summary
recipe image
Recipe Name
Vega budget: pastinaaksoep met knoflookcroutons
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time