Daar is hij dan: de lang verwachte vega-sushi rubriek! Meermaals werd mij gevraagd om vega-sushi recepten en ook zelf vind ik dit absoluut thuis horen op De Hippe Vegetarier! Dus heb ik de sushi-kunstenaars Sushi-San gevraagd om deze mooie rubriek te gaan vullen vol vegetarische sushi-tips en inspiratie. Deze week beginnen we bij de basis: wat heb je eigenlijk nodig in de keuken voor de ultieme vega-sushi?
Geduld en creativiteit
Hoewel sushi er heel erg kunstig uit ziet, is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. Wel zul je voor het maken van sushi wat geduld moeten hebben, want het maken van goede sushi vergt veel tijd. Gelukkig zijn die lekkere smaken het dubbel en dwars waard! Want ook vegetariërs kunnen met sushi hun hart ophalen: sushi is bij uitstek geschikt om lekker te variëren met verse groenten én fruit
Keukengerei
- Een pan met een dikke bodem en deksel of een rijstkoker voor het koken van de sushirijst.
- Een schone theedoek om (na het koken) over de pan met gekookte rijst te leggen.
- Een lage kom (geen metaal!) om de rijst af te laten koelen.
- Huishoudfolie voor het omwikkelen van het bamboematje (of speciale sushi folie).
- Een scherp mes.
- Een snijplank
- Een plastic of houten spatel voor het omscheppen van de rijst.
- Een waaier of iets anders waar je mee kunt wapperen voor het afkoelen van de rijst.
Boodschappen: de basis
Norivellen (zeewiervellen)
- Sushirijst (géén andere soort rijst)
- Kant-en-klare Sushi azijn of rijstazijn (en suiker & zout)
- Wasabi
- Sojasaus
- Ingelegde gember
- Bamboematje
Vega vulling: een selectie
- Komkommer
- Avocado
- Japanse radijs (Takuan)
- Ingelegde pompoenstrips
- Bosui/lenteui
- Bieslook
- IJsbergsla
- Groene asperges
- Rode bieten
- Gegrilde courgette
- Wakame (zeewiersalade)
- Bimi’s
- Mango
- Perzik
- Aardbeien
- Meloen
- Witte druiven (pitloos)
- Lychee
- Winterpeen (even koken)
- Shii Take
Zoals je ziet: het mooie aan sushi is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Er is dan ook een overvloed aan keuze wat betreft de vulling voor sushi. Je kunt zelf experimenteren met combinaties van smaken. Bovenstaande lijst is een opsomming van de ingrediënten die wij zelf gebruiken voor onze vegetarische sushi. Deze lijst kun je natuurlijk zelf aanvullen met wat je maar wilt. Er zijn geen regels! Er is voor iedereen wel een lekkere soort sushi te verzinnen, dus ook voor hippe vegetariërs!
Door gastblogger Sushi-San
Sushi-San
Sushi-San rolt er flink op los. Op deze website legt ze uit hoe je de bekende sushi’s moet maken, maar deelt ze ook haar bijzondere sushicreaties. Haar doel is om met laagdrempelige recepten iedereen aan het rollen te krijgen. Met makkelijke ingrediënten de mooiste dingen maken. Voor Sushi-San geldt namelijk dat presentatie minstens zo belangrijk is als smaak. Kijk voor alle mogelijke sushi-benodigdheden in hun webshop!
Wat is jouw favoriete vega-sushi? Of heb jij een ultieme sushi-tip? Of een vraag naar aanleiding van dit artikel? Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik ben altijd nieuwsgierig naar jouw ervaring!






Erg lekker ook; inari skinns. Bij de toko koop je deze “envelopjes” van zoete tofu. Je vult ze met rijst en bovenop doe je mais met mango en een beetje chilisaus
Wauw goede tip Loes!!
Bedankt voor de recepten. Ik ga er zeker aantal proberen te maken. Avocado behoort sowieso tot 1 van mijn favoriete vegetarische vullingen met Sushi. Nooit getest met fruit, zoals perzik of aardbeien, dus dat wordt zeker interessant haha.
Ik kan nu al niet wachten op de recepten! Hoop stiekem ook op tips om sushi goed te rollen. Het rollen is me namelijk nog nooit echt goed gelukt.
Hoi Kim,
Op Sushi-San hebben we ook allerlei instructies staan over hoe je moet rollen en snijden. Succes!