Print Friendly, PDF & Email

Daar is hij dan: de lang verwachte vega-sushi rubriek! Meermaals werd mij gevraagd om vega-sushi recepten en ook zelf vind ik dit absoluut thuis horen op De Hippe Vegetariër! Dus heb ik de sushi-kunstenaars Sushi-San gevraagd om deze mooie rubriek te gaan vullen vol vegetarische sushi-tips en inspiratie. Deze week gaan we verder met het belangrijkste: de kunst van de sushi-rijst!

Sushirijst bereiden
De rijst is het belangrijkste ingrediënt van de sushi. Als de rijst mislukt, kun je de sushi wel vergeten. Het moet precies lang genoeg gekookt zijn, niet teveel aan elkaar plakken (maar wel genoeg om niet uit elkaar te vallen) én de juiste temperatuur hebben. Bovendien moet de smaak ook nog eens goed zijn. Echte Japanse sushi-chefs oefenen hier jarenlang op. Het maken van goede sushirijst is een behoorlijk tijdrovende klus. Houd er rekening mee dat je al snel ongeveer 2 uur verder bent voordat je de rijst kunt gaan gebruiken om te rollen. Voor het maken van sushi gebruik je altijd sushirijst; geen andere soorten rijst. Sushirijst is een rondkorrelige rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat, wat nodig is om de rijst plakkerig te maken. Let op: Alle stappen in deze instructie zijn BELANGRIJK. Je kunt dus géén stappen overslaan.

Wat zet je klaar?

  • 500 gram sushirijst
  • 750 milliliter koud water
  • 6 eetlepels rijstazijn
  • 4 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • een kookpan met een dikke bodem en een deksel (of een rijstkoker)
  • een schone theedoek
  • een schaal van hout, aardewerk of glas
  • een houten of plastic spatel

Stap 1: De rijst wassen
Dit is een belangrijke stap, neem er genoeg tijd voor! Doe 500 gram rijst in de pan (of binnenpan van de rijstkoker). Doe er 400 ml water bij en was de rijst alsof je kleine grindkorreltjes spoelt. Houd de rijstkorrels daarbij continu in beweging en wrijf ze voorzichtig over elkaar. Spoel het troebele water nu weg en herhaal het wassen tot het afgespoelde water helder is. Spoel het water weer weg en laat het tien minuten zo staan, zodat de rijst het vocht kan opnemen. Giet er vervolgens 750 milliliter water bij.

Stap 2: De rijst koken
Doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat de rijst vervolgens 2 minuten op hoog vuur koken. Zet nu het vuur middelhoog en kook 5 minuten. Zet dan het vuur laag en kook nog eens 8 minuten. Blijf altijd bij je rijst staan en zet wekkertjes, bijvoorbeeld op je telefoon. Zelf heb ik in het verleden kilo’s rijst verprutst door even weg te lopen of de tijd een beetje in te schatten. Til tijdens het koken NIET het deksel van de pan. Zet nu het vuur uit. Neem het deksel van de pan, leg een schone theedoek over de pan en leg het deksel er weer bovenop. De theedoek voorkomt dat de condens op de rijst drupt. Laat de rijst 15 minuten zo staan.

Stap 3: Dressing bereiden
Het makkelijkste is natuurlijk kant-en-klare sushi azijn. Hier hoef je geen suiker en zout meer aan toe te voegen en kan je direct gebruiken. Ook kan je het zelf maken op de volgende manier: verwarm 6 eetlepels rijstazijn, 4 theelepels suiker en 2 theelepels zout. Roer dit tot de suiker en het zout zijn opgelost. Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt, dit is namelijk niet bevorderlijk voor de smaak. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de rijst voorzichtig met een platte houten spatel (of lepel) in een lage schaal. Het liefst een houten schaal, maar zeker niet van metaal. Sprenkel de dressing nu over de rijst en schep deze voorzichtig om.

Stap 4: Rijst afkoelen
Wuif de rijst met een waaier (of iets anders, bijvoorbeeld een magazine) terwijl je deze voorzichtig omschept. Hierdoor koelt de rijst gelijkmatig af. Snel afkoelen is gewenst voor de consistentie van de rijst. Blijf wapperen en omscheppen tot de rijst is afgekoeld naar maximaal 37 graden (lichaamstemperatuur). Eventueel kun je een ventilator gebruiken om de rijst snel af te koelen. Ga je de rijst te warm verwerken, dan zal je norivel taai worden en/of scheuren.

Nu kun je eindelijk beginnen met rollen! De rijst dient direct gebruikt te worden. Als je het toch wilt bewaren, doe dit dan in de koelkast en zeker niet langer dan 24 uur, want de smaak neemt sterk af.

TIP!
Ga je voor gemak én perfecte sushirijst? Overweeg dan een rijstkoker aan te schaffen. Je voegt op 1 deel sushirijst 1 deel water toe. Je kunt dit afmeten met de bijgeleverde maatbeker; 1 maatbeker staat gelijk aan ongeveer 125 gram sushirijst. Laat nu de rijstkoker het werk doen. Zodra de rijstkoker klaar is, til je de binnenpan eruit en leg je een schone theedoek over de pan. Leg het deksel er bovenop en laat de rijst 15 minuten staan. Hierna kun je de sushi azijn toevoegen en de rijst afkoelen. De voorbereidingen (het spoelen, laten staan, etc) blijven wel hetzelfde. Het is overigens normaal dat er een dun laagje rijst aan de bodem blijft plakken. Wanneer je de binnenpan even laat weken in water laten deze rijstkorrels makkelijk los.

logo_website_glowSushi-San
Sushi-San rolt er flink op los. Op deze website legt ze uit hoe je de bekende sushi’s moet maken, maar deelt ze ook haar bijzondere sushicreaties. Haar doel is om met laagdrempelige recepten iedereen aan het rollen te krijgen. Met makkelijke ingrediënten de mooiste dingen maken. Voor Sushi-San geldt namelijk dat presentatie minstens zo belangrijk is als smaak. Kijk voor alle mogelijke sushi-benodigdheden in hun webshop!

Wat is jouw favoriete vega-sushi? Of heb jij een ultieme sushi-tip? Of een vraag naar aanleiding van dit artikel? Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik ben altijd nieuwsgierig naar jouw ervaring!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vega sushi: de kunst van sushirijst
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!