Print Friendly, PDF & Email
4/5 - (2 stemmen)

Deze sushi krijgt zijn heerlijke smaak door de geweldige variatie aan ‘groene’ ingrediënten. De rode biet, avocado, lenteui en Japanse mayonaise maken een fijne combinatie. De groene sesam en de zwarte sesam aan de buitenkant van deze Uramaki zorgen voor nog net even wat meer smaak. De komkommer er omheen geeft een heerlijke bite en maakt het plaatje helemaal af. Het is trouwens ook nog eens een low budget sushi!

Wat heb je nodig bij 500 gram sushi-rijst?
Alle basisingrediënten, plus:

Voor de vulling:
– 1 avocado
– 1 komkommer
– 1 voorgekookte rode biet
– 4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
– Japanse mayonaise
– handje groene en zwarte sesamzaadjes

Voor de garnering:
– 1 komkommer

Hoe maak je deze Urumaki?

Stap 1: de sushirijst
Kook de rijst zoals hier wordt uitgelegd. Voor één Urumaki Roll heb je ongeveer 140 gram gekookte rijst nodig, dus pas hier de hoeveelheden op aan.

Stap 2: de komkommer
Schil de komkommer met een dunschiller. Snijd de komkommer over de lengte door de helft. Deze helften snijd je nogmaals over de lengte door de helft. Je kunt nu gemakkelijk met een mes of een lepeltje de zaadlijsten verwijderen. De vier stukken die je over hebt snijd je in lange, rechte repen. Je kunt een norivel gebruiken om de lengte van de repen komkommer te bepalen. Ook kan je variëren in dikte. Zo vind ik het zelf bijvoorbeeld lekkerder om twee dunne repen in mijn vulling te gebruiken, dan één dikke reep.

Stap 3: de avocado
Snijd de avocado over de lengte door de helft. Snijd hem rondom door tot aan de pit. Door de twee delen van de avocado van elkaar af te draaien, heb je nu twee helften. Als de avocado goed rijp is, kun je de pit er gemakkelijk uitwippen. De twee helften snijd je beiden over de lengte nogmaals door de helft. De schil kun je er nu als het goed is gemakkelijk van af pellen zonder de avocado te beschadigen. Als de schil er lastig vanaf komt, was je avocado waarschijnlijk nog niet rijp. Het is daarom aan te raden om eetrijpe avocado’s te kopen. De vier parten snijd je nu in mooie, rechte repen die je kunt gebruiken als vulling voor de sushi. Avocado wordt snel bruin, dus direct verwerken in je sushi.

Stap 4: de rode biet
Schil de rode biet of was het velletje er gemakkelijk af onder de lauwwarme kraan. De snij de rode biet in dunne plakken, en vervolgens de plakken weer in vierkante reepjes ter grote van de komkommerreepjes.

Stap 5: de Urumaki vullen
Omwikkel het bamboematje met huishoudfolie. Schil de overige komkommer met de dunschiller en snij met de mandoline in de lengte in flinterdunne plakken. Verdeel deze plakken aansluitend over het bamboematje zodat het hele matje bedekt is. Halveer je norivel over de lengte en leg hier het halve norivel op met de glimmende kant naar beneden. Bedek het norivel volledig met de rijst (140 gram). Leg de rijst tot ongeveer 1,5 cm over het norivel. Deze overlap is straks nodig om de rol dicht te krijgen. Bestrooi de rijst met de groene en zwarte sesamzaadjes. Draai het norivel nu met behulp van het bamboematje om, zodat de rijst op het huishoudfolie ligt en het norivel bovenop. Vul de Urumaki met een of twee lange repen komkommer, 3 repen avocado, 4 repen rode biet en 1/4de van de lente-uitjes die je recht in het midden legt. Een lekkere toevoeging is een sliertje Japanse mayonaise.

Stap 5: de Urumaki rollen
Rol de sushi dicht, met behulp van het bamboematje. Met de eerste slag rol je de rijst helemaal over de ingrediënten heen. Rol voorzichtig verder en breng eventueel nog in vorm met je bamboematje.

Stap 6: de Urumaki snijden
Snijd de sushi nu met een ontzettend scherp mes gebruikt. Je moet er goed op letten dat je de sushi niet plat duwt met je handen, en het mes door de sushi ‘glijdt’. Wanneer je harde ingrediënten verwerkt in de vulling, is het belangrijk de sushi met een soort zagende beweging te snijden. Oefen zo weinig mogelijk druk uit met je mes. Na elke snede die je maakt, spoel je het mes schoon met water.

Serveer deze Urumaki met wasabi, gember en sojasaus.

Door gastblogger Sushi-San

logo_website_glowSushi-San
Sushi-San rolt er flink op los. Op deze website legt ze uit hoe je de bekende sushi’s moet maken, maar deelt ze ook haar bijzondere sushicreaties. Haar doel is om met laagdrempelige recepten iedereen aan het rollen te krijgen. Met makkelijke ingrediënten de mooiste dingen maken. Voor Sushi-San geldt namelijk dat presentatie minstens zo belangrijk is als smaak. Kijk voor alle mogelijke sushi-benodigdheden in hun webshop.

Wat is jouw favoriete vega-sushi? Of heb jij een ultieme sushi-tip? Of een vraag naar aanleiding van dit artikel? Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik ben altijd nieuwsgierig naar jouw ervaring!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vega sushi: Urumaki met avocado, komkommer, lente-ui en rode biet
Published On