Deze creatieve sushi is zó vol van smaak dat elke vlees- of vissoort het alleen maar zou kunnen verpesten. Deze Uramaki is gemaakt van sushirijst met lenteui en groene (wasabi) sesam. Gevuld met komkommer, Tamago (Japanse omelet), avocado, een beetje Japanse mayonaise en gefrituurde groene asperges in Tempura. Deze sushi is heerlijk crunchy en als je er een beetje wasabi in verwerkt, maak je hem ook nog eens lekker pittig.
Wat heb je nodig bij 500 gram sushirijst?
Alle basisingrediënten, plus:
Voor de Urumaki:
– 4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
– flinke hand groene sesamzaadjes
Voor de vulling:
– 4 groene asperges
– 1 avocado
– 1 komkommer
– Japanse mayonaise
Voor het tempurabeslag:
– 3 eieren
– water
– 225 gram patentbloem
– 50 gram maizena
– 1 ½ theelepel zout en evenveel peper
– Panko breadcrumbs (of gewone broodkruimels)
Voor de Japanse omelet (Tamago):
– 4 eieren
– 50 milliliter groente bouillon
– ¼ eetlepel zout
– 1 theelepel sojasaus
– ½ eetlepel mirin
– zonnebloemolie
Hoe maak je deze Urumaki?
Stap 1: de sushirijst
Kook de rijst zoals hier wordt uitgelegd. Voor één Urumaki Roll heb je ongeveer 140 gram gekookte rijst nodig, dus pas hier de hoeveelheden op aan. Meng de rijst na het koken met dunne ringetjes lente-ui en groene sesam.
Stap 2: de Japanse omelet (Tamago)
Tamago is iets heel anders dan de ‘Hollandse uitsmijter’, maar minstens net zo lekker. Tamago heeft een lichtzoete en tegelijk hartige smaak. Bij het maken van Tamago is temperatuurbeheersing en geduld zeer belangrijk. Bij voorkeur maak je het in een speciale rechthoekige Tamagopan plus een flinke houten spatel en chopsticks. Je kunt natuurlijk ook gewoon een omelet in een koekenpan bakken, maar dat is wel iets anders dan de traditionele Tamago, die uit laagjes is opgebouwd. De kunst is om deze laagjes zo te maken, dat de omelet niet uit elkaar valt. Dit doe je in theorie als volgt: klop de eieren los in een kom en voeg alle ingrediënten toe. Zorg ervoor dat de ingrediënten goed gemengd zijn. Giet een flinke bodem zonnebloemolie in de Tamagopan en laat deze goed heet worden. Maak een prop van een stukje keukenrol en pak dit vast met je chopsticks. Drenk het keukenpapier in de olie en smeer er goed de randen van de pan in. Giet de olie nu uit de pan in een kommetje. Leg hier ook het propje keukenpapier in, dit heb je straks weer nodig. Giet nu een dun laagje van je eiermengsel in de pan. Als er ‘bubbels’ in het ei komen, prik je deze door met je chopsticks. Wanneer het ei goed loskomt, maar wel nog nét een beetje nat is aan de bovenkant, ga je hem ‘omvouwen’. Begin op ongeveer 1/3 met vouwen en vouw nog een keer dubbel. Je hebt nu een dikke rol omelet. Pak het propje keukenpapier met je chopsticks en vet de pan opnieuw goed in. Giet nu nieuw eiermengsel bij de rol. Til de rol ook op, zodat het mengsel eronder kan komen. Klap dan opnieuw twee keer om, zodat je een nóg dikkere rol krijgt. Herhaal dit nogmaals. Duw hierna het ‘blokje’ omelet aan alle kanten even goed aan met een flinke houten spatel. Verpak je Tamago nu in een bamboematje (duw voorzichtig aan, je kunt het een beetje in een vierkante vorm kneden) en laat afkoelen, zodat het stevigheid krijgt. Om het te verwerken in sushi kun je het in rechte repen of in plakjes snijden. Is dit nog te onduidelijk? Bekijk dit voorbeeldfilmpje!
Stap 3: het Tempura beslag
Maak het Tempura beslag voor het krokante laagje. Splits de eieren in eiwitten en eidooiers. Klop de eidooiers goed los met 3 1/2 dl water tot dit citroenkleurig wordt. Zeef de bloem met de maïzena, het zout en de peper in een kom. Voeg al kloppend het bloemmengsel aan de losgeklopte eieren toe en roer tot een glad beslag zonder klontjes in ontstaan. Klop of mix in een schone kom de eiwitten tot zich stijve pieken vormen. Schep het eiwitschuim voorzichtig door het beslag. Het beslag is nu klaar voor gebruik.
Stap 4: de groene asperges
Was eerst de asperges. Haal ze vervolgens door de bloem. Daarna haal je de asperges door het beslag. Zorg ervoor dat de asperge svolledig bedekt zijn met beslag. Leg de asperges nu op een bordje met een laag breadcrumbs. Strooi vervolgens breadcrumbs over de asperges. Als het goed is blijven de breadcrumbs aan de asperges plakken. Je kunt de asperges nu frituren in een diepe wok met hete zonnebloemolie en eventueel een scheutje sesamolie. Schep de asperges tijdens het frituren regelmatig om en bak ze tot ze krokant en goudbruin zijn. Leg ze even op een keukenrol voordat je de asperges gebruikt in de sushi.
Stap 5: de komkommer
Schil de komkommer met een dunschiller. Snijd de komkommer over de lengte door de helft. Deze helften snijd je nogmaals over de lengte door de helft. Je kunt nu gemakkelijk met een mes of een lepeltje de zaadlijsten verwijderen. De vier stukken die je over hebt snijd je in lange, rechte repen. Je kunt een norivel gebruiken om de lengte van de repen komkommer te bepalen. Ook kan je variëren in dikte. Zo vind ik het zelf bijvoorbeeld lekkerder om twee dunne repen in mijn vulling te gebruiken, dan één dikke reep.
Stap 6: de avocado
Snijd de avocado over de lengte door de helft. Snijd hem rondom door tot aan de pit. Door de twee delen van de avocado van elkaar af te draaien, heb je nu twee helften. Als de avocado goed rijp is, kun je de pit er gemakkelijk uitwippen. De twee helften snijd je beiden over de lengte nogmaals door de helft. De schil kun je er nu als het goed is gemakkelijk van af pellen zonder de avocado te beschadigen. Als de schil er lastig vanaf komt, was je avocado waarschijnlijk nog niet rijp. Het is daarom aan te raden om eetrijpe avocado’s te kopen. De vier parten snijd je nu in mooie, rechte repen die je kunt gebruiken als vulling voor de sushi. Avocado wordt snel bruin, dus direct verwerken in je sushi.
Stap 7: de Urumaki vullen
Halveer je norivel over de lengte. Omwikkel het bamboematje met huishoudfolie en leg hier het halve norivel op met de glimmende kant naar beneden. Bedek het norivel volledig met de rijst (140 gram). Leg de rijst tot ongeveer 1,5 cm over het norivel. Deze overlap is straks nodig om de rol dicht te krijgen. Draai het norivel nu met behulp van het bamboematje om, zodat de rijst op het huishoudfolie ligt en het norivel bovenop. Vul de Urumaki met een lange reep Tamago, een groene tempura-asperge, een of twee lange repen komkommer en 3 repen avocado die je recht in het midden legt. Een lekkere toevoeging is een sliertje Japanse mayonaise.
Stap 8: de Urumaki rollen
Rol de sushi dicht, met behulp van het bamboematje. Met de eerste slag rol je de rijst helemaal over de ingrediënten heen. Rol voorzichtig verder en breng eventueel nog in vorm met je bamboematje.
Stap 9: de Urumaki snijden
Snijd de sushi nu met een ontzettend scherp mes gebruikt. Je moet er goed op letten dat je de sushi niet plat duwt met je handen, en het mes door de sushi ‘glijdt’. Wanneer je harde ingrediënten verwerkt in de vulling, is het belangrijk de sushi met een soort zagende beweging te snijden. Oefen zo weinig mogelijk druk uit met je mes. Na elke snede die je maakt, spoel je het mes schoon met water.
Serveer deze Urumaki met wasabi, gember en sojasaus.
Door gastblogger Sushi-San
Sushi-San
Sushi-San rolt er flink op los. Op deze website legt ze uit hoe je de bekende sushi’s moet maken, maar deelt ze ook haar bijzondere sushicreaties. Haar doel is om met laagdrempelige recepten iedereen aan het rollen te krijgen. Met makkelijke ingrediënten de mooiste dingen maken. Voor Sushi-San geldt namelijk dat presentatie minstens zo belangrijk is als smaak. Kijk voor alle mogelijke sushi-benodigdheden in hun webshop!
Wat is jouw favoriete vega-sushi? Of heb jij een ultieme sushi-tip? Of een vraag naar aanleiding van dit artikel? Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik ben altijd nieuwsgierig naar jouw ervaring!

Reactie verzenden