Print Friendly, PDF & Email

Wil je eens een keer iets anders qua sushi? Of ben je al jaren op zoek naar een origineel vegetarisch sushi recept? Ik had laatst een idee dat voor een verrassende smaakexplosie zorgde: een Uramaki Spicy Strawberry met Tempura. Het zoetje, het zuurtje, het zoutige, het krokantje; het heeft alles. En het ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit.

Wat heb je nodig bij 500 gram sushi-rijst?
Alle basisingrediënten, plus:

Voor de vulling:
– 1 bakje aardbeien
– handje zwarte sesamzaadjes
– Nanami Togarashi

Voor het tempura beslag:
– 3 eieren
– water
– 225 gram patentbloem
– 50 gram maizena
– 1 ½ theelepel zout en evenveel peper
– Panko breadcrumbs (of gewone broodkruimels)

Hoe maak je deze Urumaki?

Stap 1: de sushirijst
Kook de rijst zoals hier wordt uitgelegd. Voor één Urumaki Roll heb je ongeveer 140 gram gekookte rijst nodig, dus pas hier de hoeveelheden op aan.

Stap 2: de aardbeien
Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd de ‘kopjes’ als de ‘kontjes’ eraf, zodat je ze strak tegen elkaar kunt leggen en er niet al teveel verschillen zijn qua dikte. Bestrooi de aardbeien met Nanami Togarashi als pittige marinade en laat intrekken.

Stap 3: het Tempura beslag
Maak het Tempura beslag voor het krokante laagje. Splits de eieren in eiwitten en eidooiers. Klop de eidooiers goed los met 3 1/2 dl water tot dit citroenkleurig wordt. Zeef de bloem met de maïzena, het zout en de peper in een kom. Voeg al kloppend het bloemmengsel aan de losgeklopte eieren toe en roer tot een glad beslag zonder klontjes in ontstaan. Klop of mix in een schone kom de eiwitten tot zich stijve pieken vormen. Schep het eiwitschuim voorzichtig door het beslag. Het beslag is nu klaar voor gebruik.

Stap 4: de Tempura crumble
Laat het Tempura beslag in slierten in een wok met hete zonnebloemolie glijden en schep het om tot het goudbruin is van kleur. Laat de crumble uitlekken op keukenpapier.

Stap 5: de Urumaki vullen
Halveer je norivel over de lengte. Omwikkel het bamboematje met huishoudfolie en leg hier het halve norivel op met de glimmende kant naar beneden. Bedek het norivel volledig met de rijst (140 gram). Leg de rijst tot ongeveer 1,5 cm over het norivel. Deze overlap is straks nodig om de rol dicht te krijgen. Bestrooi de rijst met de zwarte sesamzaadjes. Draai het norivel nu met behulp van het bamboematje om, zodat de rijst op het huishoudfolie ligt en het norivel bovenop. Leg de gemarineerde aardbeien in het midden van de rijst strak naast elkaar en zorg dat ze ongeveer even hoog zijn.

Stap 6: de Urumaki rollen
Rol de sushi dicht, met behulp van het bamboematje. Met de eerste slag rol je de rijst helemaal over de ingrediënten heen. Rol voorzichtig verder en breng eventueel nog in vorm met je bamboematje.

Stap 7: de Urumaki snijden
Snijd de sushi nu met een ontzettend scherp mes gebruikt. Je moet er goed op letten dat je de sushi niet plat duwt met je handen, en het mes door de sushi ‘glijdt’. Wanneer je harde ingrediënten verwerkt in de vulling, is het belangrijk de sushi met een soort zagende beweging te snijden. Oefen zo weinig mogelijk druk uit met je mes. Na elke snede die je maakt, spoel je het mes schoon met water. Garneer de sushi met de Tempura crumble op de top.

Serveer deze Urumaki met wasabi, gember en sojasaus.

Door gastblogger Sushi-San

logo_website_glowSushi-San
Sushi-San rolt er flink op los. Op deze website legt ze uit hoe je de bekende sushi’s moet maken, maar deelt ze ook haar bijzondere sushicreaties. Haar doel is om met laagdrempelige recepten iedereen aan het rollen te krijgen. Met makkelijke ingrediënten de mooiste dingen maken. Voor Sushi-San geldt namelijk dat presentatie minstens zo belangrijk is als smaak. Kijk voor alle mogelijke sushi-benodigdheden in hun webshop!

Wat is jouw favoriete vega-sushi? Of heb jij een ultieme sushi-tip? Of een vraag naar aanleiding van dit artikel? Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik ben altijd nieuwsgierig naar jouw ervaring!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vega sushi: Urumaki met Spicy Strawberry en Tempura crumble
Published On