Vegan Indiase linzencurry met broccoli en wortel
Lieske van der Waals

Vegan Indiase linzencurry met broccoli en wortel

vrijdag 02 november 2018
Vandaag staat er een vegan recept op het menu: Indiase linzencurry met broccoli en wortel. Ken jij curry al? Vaak is curry een gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Curries zijn dan ook vaak veganistische recepten, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van dierlijke producten. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je een currypasta hebt gemaakt, kun je toppings naar keuze toevoegen. Lekker gezond met veel groenten: vegan curry!

Ingrediënten
Voor 4 porties vegan Indiase linzencurry
2 el garam masala currypasta (zie recept hieronder)
200 g linzen
300 g broccoli
300g wortel, geraspt en in plakjes
400 ml kokosmelk
10 g koriander, fijngehakt
3 el zonnebloemolie


Eventueel
Basmati rijst

Voor de garam masala currypasta
3 eetlepels kokosolie / zonnebloemolie
1 grote witte ui
2 tomaten
20 gram cashews (van te voren 4 uur weken in warm water)
6 teentjes knoflook
1 cm gember, geschild
3 el kokos olie
¼ theelepel cayennepeper
½ theelepel kurkuma
½ theelepel gemalen korianderzaad
½ theelepel garam masala
1 rode chilipeper, fijngesneden zonder zaadjes
2 eetlepels koriander blad, grof gehakt
400 milliliter water

Hoe maak je vegan garam masala currypasta?

  1. Snijd de ui grof en maal deze in een keukenmachine of blender tot pasta. Zet dit mengsel apart.

  2. Snijd de tomaten grof. Doe de tomaten in de keukenmachine of blender samen met de geweekte cashews en maal dit tot een gladde pasta. Zet dit mengsel apart.

  3. Rasp de gember, pers de knoflook en meng dit met de gemberrasp.

  4. Meng in een klein schaaltje de cayennepeper, kurkuma, korianderzaad en garam masala. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper, snijd fijn en leg apart. Pluk de blaadjes van de koriander, snijd grof en leg eveneens apart. Dit zal de basis vormen van jouw vegan curry!


Hoe maak je deze vegan Indiase linzencurry met broccoli en wortel?

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rooster de wortel op een met bakpapier beklede bakplaat in 20 minuten gaar. Haal uit de oven, zet apart en laat afkoelen.

  2. Spoel ondertussen de linzen schoon met koud water. Kook de linzen in 25 minuten gaar in ruim water.

  3. Snijd de broccoli in roosjes. Gooi de stronk niet weg. Deze kun je namelijk prima eten en geeft een bite aan het gerecht. Verwijder de buitenste laag van de stronk, halveer deze in de lengte en snijd in dunne plakken. In een pan met kokend water gaar je de broccoliroosjes en stronk in 4 minuten.

  4. Verhit de olie in een wokpan. Wanneer deze is opgewarmd, voeg je de currypasta toe. Pas op dat je de currypasta niet aanbakt. Voeg de kokosmelk na 3 minuten toe aan de pan met de vegan currypasta. Laat het geheel 5 minuten koken.

  5. Voeg de linzen, broccoli en wortel toe aan het curry-kokosmelkmengsel. Laat het geheel nog 5 minuten sudderen op middelhoog vuur. Et voilà, jouw vegan Indiase linzencurry staat klaar!


Smakelijk!

Tip!
Serveer deze vegan Indiase curry met basmati rijst, deze geurige rijst is goed te combineren met de masala curry.

Heb jij dit plantaardig recept al gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

1 Reacties

Oef, ik heb het met rode linzen geprobeerd maar die worden blijkbaar snot... Welke linzen gebruikte jij?

11:56 19 januari 2024

Hoi Constance, ik gebruikte in dit recept groene linzen maar je zou ook kunnen kijken naar bruine linzen (ik denk dat die ook stevig genoeg zijn voor dit recept).

11:56 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.