Print Friendly, PDF & Email

Ik houd ontzettend van eten en ben een ontzettende foodnerd. Nadat ik het eerste seizoen van Chef’s Table had bekeken (de schitterende mini-documentaireserie over koks en hun verhalen), werd ik betoverd door chefkok Rene Redzepi van restaurant NOMA in Kopenhagen. Zijn liefde voor fermentatie, de nadruk die hij legt op het boerenleven en het gebruik van simpele, lokale ingrediënten op onverwachte manieren zijn zo ontzettend mooi en interessant. Onlangs zag ik een NOMA Instagrampost over kool-ijs en mijn eerste reactie was “IEWL!”. IJs gemaakt van kool? Raar en toch intrigerend… Het zette me aan het denken.

Groenten verstoppen in een zoet jasje
Want waarom zou dit eigenlijk anders zijn dan een groene smoothie? Het is simpelweg een manier om groenten te verbergen in een zoet jasje zodat we er nóg meer van kunnen genieten. Ik drink bijna elke dag een groene smoothie die vol groenten zit. Je zou dus op dezelfde manier van je dessert kunnen genieten – met groenten erin! Gecombineerd met de zijdezachte kokosnoot en de complexe lavendel, is rode kool ineens een overheerlijk toetje: een vegan toetje én een toetje dat je met de blender kunt maken! Je kunt er ook voor kiezen om de lavendel te vervangen door bessen. Ik ging zelf aan de slag!

Lavendel-kokosijs
Bereidingstijd: je kunt het meeste een dag van tevoren al klaarmaken en het geheel ongeveer 5-7 minuten voor je het serveert afmaken. Totale bereidingstijd is 1 uur.

Ingredienten
Voor 2-3 personen

220 ml kokosmelk (uit blik)
1-2 eetlepels gedroogde lavendel, geschikt om op te eten (verkrijgbaar in Dille & Kamille of theewinkels) of als je niet zo van lavendel houdt: 1 handvol verse blauwe bessen of bramen
2 eetlepels honing (dit werkt het beste met lavendel) of ahornsiroop
1 snufje fijn zeezout
70 gram gehakte rode of paarse kool
2 bananen

Ter garnering: 1 handje verse blauwe bessen, bramen of kokossnippers

Bereidingswijze
Doe de kokosmelk en de lavendel bij elkaar en breng het aan de kook. Blijf goed roeren zodat de vettige stukjes uit de kokosmelk smelten en oplossen. Zodra het geheel kookt, zet je het vuur uit. Voeg vervolgens de zoetmaker en het zout toe, en laat het geheel intrekken voor ongeveer 20-25 minuten. Zeef het mengsel en haal de stukjes lavendel eruit. Vervolgens blend je het mengsel samen met de kool tot een fijn en glad geheel. Als er nog teveel stukjes in zitten, kun je het eventueel zeven. Laat wel wat van de stukjes kool heel voor extra vezels. Als je kiest voor de bessensmaak kun je de kokosmelk op dezelfde manier opwarmen. Doe het zout en de zoetmaker erbij, maar sla het intrek-gedeelte over. Als het is afgekoeld, kun je de bessen samen met de kool blenden en het geheel zeven zodat er geen pitjes in zitten.

Houd 150 ml van het mengsel apart in de koelkast en giet de rest van het mengsel in een ijsblokjesvorm en zet het een nacht in de vriezer (of tenminste 6-8 uur). Snijd de bananen in stukjes en doe ook deze in de vriezer in een luchtdicht zakje. Je kunt dit al zo’n twee dagen van tevoren maken.

Klaar om te serveren? Haal de blokjes uit de ijsblokjesvorm en doe ze samen met de bananen in de blender of keukenmachine. Voeg het deel van het mengsel dat je hebt achtergehouden toe. Op die manier gaat het blenden makkelijker, wil het nog niet lukken, voeg dan nog een scheutje kokosmelk toe. Als je harder ijs wilt, zet het ijs dan nog 30-40 minuten in de vriezer voor je het serveert. Eventueel kun je het garneren met kokossnippers of verse bessen.

Bon appetit!

Lavender Kokos Ingredients2

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegan lavendel-kokosijs met rode kool
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!