Vegan millionaire shortbread
Sanne Romp

Vegan millionaire shortbread

zaterdag 10 april 2021
Met een millionaire shortbread zul je veel mensen gelukkig maken. Het bestaat uit een zandbodem met een laag karamel en chocolade (klinkt top toch?!) Onze variant is plantaardig en geloof ons, het is eigenlijk zonde om deze shortbread uit te delen!

Ingrediënten
230 g plantaardige boter
40 g suiker
300 g bloem
480 g gecondenseerde kokosmelk
80 g lichte basterdsuiker
200 vegan pure chocolade
50 g vegan witte chocolade

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175 ℃. Bekleed een ovenschaal van 30 cm x 30 cm met wat bakpapier.
2. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Doe 150 g zachte plantaardige boter met de witte basterdsuiker in een kom. Klop dit tot een romig mengsel. Voeg de bloem toe aan het mengsel en meng met je handen totdat er een kruimelig deeg ontstaat.
3. Bekleed een vierkante bakvorm of ovenschaal met bakpapier. Verspreid het mengsel over de vorm en druk het stevig aan. Bak daarna ongeveer 25 minuten in de oven totdat het lichtbruin begint te kleuren. Laat daarna afkoelen.
4. Doe de gecondenseerde kokosmelk samen met de suiker en 80 g plantaardige boter in een steelpan, verwarm langzaam totdat de boter is gesmolten en alles is gemengd. Zet daarna het vuur hoger en laat 25-30 minuten doorkoken of totdat het donkerder begint te kleuren en begint in te dikken. Roer af en toe goed over de bodem zodat het niet gaat vastplakken.
5. Giet de karamel daarna over de koekbodem. Als je nog wat luchtbelletjes ziet tik de ovenschaal dan een paar keer op het aanrecht zodat de luchtbelletjes weg gaan. Zet de ovenschaal daarna minimaal 2 uur in de koelkast.
6. Smelt de pure chocolade au bain-marie. En smelt de witte chocolade in een andere pan au bain-marie.
7. Verdeel de pure chocolade over de karamellaag en verspreid dit zo egaal mogelijk. Maak daarna strepen met witte chocolade van boven naar beneden. Ga er daarna van links naar rechts doorheen met een sateprikker en daarna nog een keer van rechts naar links. Zet de vorm daarna weer in de koelkast zodat de chocolade en karamel hard kunnen worden.
8. Snijd de shortbread in stukken, mocht dat lastig gaan dan kun je het mes warm maken met heet water. En proef heel erg snel een stukje, want dit is fan-tas-tisch!

Heb jij dit plantaardige millionaire shortbread gemaakt? Want vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie, via Instagram of via Facebook.

 

4 Reacties

Hoi! Er staat twee keer basterdsuiker in het recept, maar in de ingrediënten lijst maar een keer. Hoop dat ik goed om gegokt heb :p Groetjes!

11:39 19 januari 2024

Hoi Randi, dank je wel voor jouw scherpe oog! De tweede keer gaat het om de reguliere suiker uit de ingrediëntenlijst. We hebben het aangepast. Hopelijk gaat de shortbread je smaken!

11:39 19 januari 2024

Die gecondenseerde kokosmelk: is dat gezoet of ongezoet?

11:39 19 januari 2024

Hi Tom, Wij gebruiken hiervoor de gezoete kokosmelk! Succes met het maken en eet smakelijk alvast. Liefs, Karlijn

11:39 19 januari 2024

Jullie zijn top! Moet het allemaal nog maken, maar zien is al heel veel. Bedankt

11:38 19 januari 2024

Hi Liz, Dank je wel! Veel succes alvast met kokerellen! :-) Groetjes, Daniëlle

11:38 19 januari 2024

Hoe zit het met de bewaartijd van dit product. Hoe lang blijft het goed en hoe kan je je het beste bewaren? Invriezen gaat niet lukken ivm de chocolade. Denk wel dat dit enige tijd te bewaren is, gelet op het suikergehalte.

11:38 19 januari 2024

Hi Arjen, Bedankt voor je vraag! Je kan het beste de shortbreads in de koelkast bewaren. Binnen circa 3-4 dagen zou ik ze wel opeten ;-) Groetjes, Daniëlle

11:38 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.