Print Friendly, PDF & Email

Moussaka is een Griekse ovenschotel gemaakt van aubergine, tomatensaus, bechamelsaus en aardappel. Volgens origineel recept maak je ‘m met gehakt en een bechamelsaus met roomboter en melk. Maar vandaag hebben wij een heerlijke veganistische versie voor je! En het klinkt misschien als een hele klus, maar als je onze stappen volgt zul je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is.

Ingrediënten
voor 4 personen
3 aubergines
800 g aardappelen

voor de bechamelsaus
100 g bloem (of meel)
100 g plantaardige boter
1 l sojamelk
3 tl nootmuskaat
1 el citroensap
peper en zout

voor de tomatensaus
2 paprika’s
2 pakken passata à 500 gram
400 g vers vegetarisch gehakt
2 winterpenen
1 ui
2 tenen knoflook
5 g verse oregano
3 tl harissa
olijfolie

Bereidingwijze
1. Verwarm de oven voor op 185 °C. Begin met het maken van de tomatensaus. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd daarna de paprika en wortel in stukjes. Verwijder de steel van de oregano en snijd deze fijn.
2. Verwarm olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg paprika en wortel toe en bak zo’n 5 minuten mee. Voeg daarna het vegetarische gehakt, de passata, harissa en oregano toe. Doe de deksel op de pan en laat dit pruttelen op laag vuur.
3. Snijd nu de aubergine in plakken. Smeer de plakken aubergine in met wat olijfolie en bak deze plakken totdat ze bruin kleuren. Leg ze daarna even aan de kant.
4. Pak een steelpan voor de bechamelsaus en laat de boter smelten in de pan. Voeg de bloem toe als de boter is gesmolten en roer goed door met een houten lepel. Laat ongeveer 2 minuten pruttelen zodat de bloem gaar kan worden. Voeg daarna al roerend met een garde de melk toe. Voeg daarna nootmuskaat toe en laat ongeveer 10 minuten koken zodat de saus indikt. Roer regelmatig door zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg het citroensap toe en proef de saus. Voeg peper en zout toe naar smaak.
5. Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakken.
6. Nu begin je met het opbouwen van de moussaka. Pak een ovenschaal en begin met een laagje aardappelen, daarna de aubergines, wat tomatensaus en de bechamelsaus. Ga op deze manier door en maak het af met een laagje bechamelsaus.
7. Zet de schaal ongeveer 40 minuten in de oven. Daarna is de moussaka klaar om te serveren!

Heb jij deze moussaka gemaakt? Laat het weten in een reactie, via Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Griekse Moussaka (lactosevrij)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)