Vegan party: het ultieme 'kaas'plankje
Lauren Kreijger

Vegan party: het ultieme 'kaas'plankje

dinsdag 03 december 2019
Vegan party is het nieuwe kookboek van Gaz Oakley. In dit boek deelt hij fantastische veganistische alternatieven voor de traditionele feestgerechten die we allemaal kennen. Een feest is geen feest zonder het bekende kaasplankje. Vandaag delen wij recepten voor het ultieme veganistische kaas & paté plankje!

Ingrediënten truffel-'roomkaas'
Voor 10 porties
150 g rauwe cashewnoten
120 ml cashewnotenmelk
2 el edelgist
1 el vers citroensap
1 snufje zeezout en witte peper
2 el truffelolie, of naar smaak

Bereidingswijze

  1. Geef de cashewnoten een snelle weekbehandeling: doe de noten in een hittebestendige kom en schenk er kokend water op tot ze onder water staan. Laat ze 15 minuten weken.

  2. Giet het water af, doe de noten met alle overige ingrediënten in de blender en maal 15 seconden. Roer alles met een spatel door en maal verder tot er een gladde massa ontstaat.

  3. Hoe gladder, hoe beter – voeg daarom zo nodig wat extra cashewnotenmelk toe. Doe het mengsel in een goed afgesloten koelkastdoos en zet het tot gebruik, maar maximaal 3 dagen, in de koelkast.


Tip!
Lekker voor erbij: veganistische crackers, geroosterd brood, olijven, gemengde noten, verse groenten (zoals wortelsticks en stengels bleekselderij), druiven en verse vijgen.

Ingrediënten pistache-cranberry-'kaas'-rol
Voor 2 rollen
150 g rauwe cashewnoten
150 g macadamia noten
1 tl knoflookpoeder
120 ml gefilterd water
120 ml cashewnotenmelk
geraspte schil en sap van 1 citroen
3 el edelgist
1 tl witte misopasta
1 tl zeezout
5 el fijngehakte pistachenoten
3 el fijngehakte gedroogde cranberry’s

Bereidingswijze

  1. Geef de cashewnoten een snelle weekbehandeling: doe de noten in een hittebestendige kom en schenk er kokend water op tot ze onder water staan. Laat ze 15 minuten weken.

  2. Giet het water af, doe de noten met alle overige ingrediënten in de blender en maal alles glad; mogelijk moet je af en toe stoppen om de wand af te schrapen. Voeg zo nodig extra water toe.

  3. Leg een lap kaasdoek in een zeef die op een kom staat. Schep het ‘kaas’-mengsel erin en knoop de hoeken van de doek samen. Draai het kaasdoek enigszins in elkaar zodat de ‘kaas’ een beetje wordt samengeperst en het water uittreedt. Zet de ‘kaas’ minstens 24 uur in de koelkast, zodat al het water kan uitlekken. 

  4. Leg een stuk plasticfolie op het werkvlak en strooi de pistachenoten en cranberry’s erop. Schep de helft van de uitgelekte ‘kaas’ midden op de plasticfolie. Rol de folie om de ‘kaas’ en draai de uiteinden stevig in elkaar. Maak op dezelfde wijze een tweede rol. Leg ze voor het serveren 2 uur in de diepvries.


Ingrediënten citroen-dille-'kaas'
Voor 6-8 porties
een beetje kokosolie, om mee in te vetten
90 g cashewnoten
180 ml gekookt water
240 ml sojamelk
2 el tapiocameel
2 el edelgist
geraspte schil van ½ citroen, plus extra voor erbij
2 tl gedroogde dille, plus extra voor erbij
1 el citroensap
2 el agaragarpoeder
1 snufje zeezout en witte peper 

Bereidingswijze

  1. Vet twee vormpjes van 9 cm in met wat kokosolie – ik heb graag kleine ronde kaasjes, daarom gebruik ik kleine soufflé- of puddingvormpjes.

  2. Geef de cashewnoten een snelle weekbehandeling. Giet het water af, doe de noten met alle overige ingrediënten in de blender en maal alles tot een glad en romig mengsel.

  3. Doe het mengsel in een pan en zet die op laag vuur. Roer met een spatel tot het mengsel dik begint te worden. Blijf roeren tot het heel dik is en een soort smeltkaasachtige textuur krijgt. Het is heel belangrijk om te blijven roeren, want het kan op de bodem heel snel aanbranden. De smaak is dan verpest, dus laat je niet afleiden.

  4. Haal de pan van het vuur, schenk de ‘kaas’ in de vormpjes en laat ze 2 uur in de koelkast opstijven. In de koelkast zijn ze 4-5 dagen houdbaar.

  5. Serveren: haal de ‘kaasjes’ uit de vormpjes, strooi er wat extra gedroogde dille en citroenrasp over, snijd ze in plakken en geniet!


Ingrediënten paddenstoelenpaté
Voor 6-8 porties
360 ml veganistische witte wijn
30 g gedroogde paddenstoelen (zoals porcini, shiitake)
3 el kokosolie
2 bananensjalotten, in dunne ringen
3 teentjes knoflook, geperst
2 el verse tijmblaadjes
3 portobello’s, in blokjes
500 g kastanjechampignons, schoongeborsteld en in blokjes
1 tl misopasta
½ tl gerookt (of gewoon) zeezout
1 tl gekneusde zwarte peper
120 ml haverroom of sojaroom

Bereidingswijze

  1. Verwarm de wijn zachtjes in een pan tot tegen de kook aan. Doe de gedroogde paddenstoelen in een hittebestendige kom, schenk de wijn erover en laat ze 10 minuten weken. 

  2. Smelt de kokosolie in een grote pan met antiaanbaklaag op matig vuur. Bak daarin de sjalot, knoflook en tijm in 3-4 minuten zacht en lichtbruin onder voortdurend roeren. Voeg de verse paddenstoelen toe en bak ze onder geregeld roeren 5 minuten (ze zullen enorm slinken tijdens het bakken). Dek steeds na het roeren de pan af.

  3. Schep de geweekte paddenstoelen uit de wijn en doe ze in de pan. Schenk de wijn er door een fijne zeef bij zodat eventueel zand en grit niet meekomen. Schraap met een houten lepel eventueel aanzetsel los van de bodem; je wilt immers zoveel mogelijk smaak. Roer de miso, zout en peper erdoor en kook de paddenstoelen 10 minuten onafgedekt op laag vuur, tot het vocht verdampt.

  4. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel tot kamertemperatuur afkoelen. Doe het met de room in een blender en maal tot een gladde puree. Doe de paté in gesteriliseerde potten en bewaar ze maximaal 5 dagen in de koelkast.


Heb jij één van deze recepten of een ander recept uit Vegan party gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Vegan party
Gaz Oakly
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045217444
Prijs: €19.99



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.