Print Friendly, PDF & Email

Ken jij bimi al? Het slankere zusje van de broccoli, dat niet alleen een stijlvolle groente is, maar ook bijna twee keer zo voedzaam en met een bijzondere verfijnde smaak. Ik ging aan de slag met dit groene ding en maakte in een handomdraai vegan tempura met een korstje van walnoten. YUM!

Veelzijdig, gezond en gewoon een lekkerding
Bimi deed in 2006 zijn intrede in Nederland en is een kruising tussen broccoli en kailan (Chinese stengelkool), een favoriete groente in de Aziatische keuken. Hij is dan ook bijzonder veelzijdig in gebruik: je kunt hem stomen, koken, (roer)bakken en roosteren. Heerlijk in een salade, curry, wokgerecht of zoals in dit recept omgetoverd tot gezond borrelhapje of bijgerecht! Daarnaast is onze groene vriend supergezond: hij bevat meer zink, antioxidanten en vitamine A dan gewone broccoli, groene asperges, boerenkool en spinazie. Ook bevat hij veel foliumzuur, oftewel vitamine B11. Kortom, geen enkele reden om bimi te laten staan!

Wat heb je nodig?
Voor de tempura
200 gram bimi (te koop bij Jumbo en Plus)
50 gram bloem
100 milliliter aquafaba (kikkererwten vocht uit blik)
100 gram walnoten
snufje zeezout

Voor de vegan dip (optioneel)
150 gram rauwe cashews
2 citroenen, het sap
4 eetlepels heet water
snufje zeezout

Hoe maak je deze vegan bimi tempura?

 1. Avond van te voren: zet een blik kikkererwten in de koelkast.
 2. Verwarm de oven 180 graden Celsius.
 3. Doe de walnoten in een keukenmachine en maal fijn (er mogen nog wat grovere stukjes in zitten, dat is lekker!).
 4. Maak het blik kikkererwten open en meet 100 milliliter van het vocht (aquafaba) af (waarschijnlijk is dit ongeveer het hele blik).
 5. Maak drie bakjes met de bloem, aquafaba en walnotencrunch.
 6. Was de bimi even in een zeef, zodat ze vochtig zijn.
 7. Rol ieder bimi eerst in de bloem, dan in de aquafaba en tot slot in de walnootcrunch. zorg dat alle zijden licht bedekt zijn en leg op een met bakpapier belegde bakplaat. Bestrooi desgewenst met een snufje zeezout.
 8. Ga zo door tot alle bimi’s gedaan zijn en rooster daarna gedurende 25-30 minuten in de oven tot de walnotencrunch goudbruin kleurt.
 9. Lekker meteen opeten, that’s it!

Hoe maak je vegan cashewdip?

 1. Doe de rauwe cashews in een bakje en laat ze weken in kokend water. Zorg dat alles nootjes onder water staan. Laat de cashews minimaal 30 minuten weken, liefst een paar uur.
 2. Giet de cashews af en doe samen met het sap van de citroenen, heet water en een snufje zout in een blender of mixer. Mix tot een gladde, romige saus. Is hij nog te droog? Voeg dan wat extra heet water toe.
 3. Lekker dippen maar!


Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
 

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegan tempura van bimi en walnoot
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)