Aziatische koolsalade: lekker & light
Isabel Boerdam

Aziatische koolsalade: lekker & light

zaterdag 24 augustus 2013
Dit recept is een absolute verrassing. Toen mijn lief de ingrediënten in de koelkast zag liggen dacht hij dat er konijnenvoer op het menu stond, maar niets was minder waar. Bovendien past dit recept in alle opzichten bij mijn streven van ‘lekker & light’. Het is enorm smaakvol en super gezond: veel rauwkost, gember voor de spijsvertering, geen kaas, de noten zijn onbewerkt en een lichte dressing met weinig olie. Kortom, een verantwoorde smulsalade en dat is precies waar wij hippe vegetariërs naar op zoek zijn.

Wat heb je nodig?
Voor de salade:
½ Chinese kool, gesneden
½ bosje wortels, in dunne reepjes
½ bosje lente-ui, in ringetjes

Voor de dressing:
1 perssinaasappel, uitgeperst
1 citroen, uitgeperst
2 eetlepels olie (sesamolie, walnootolie, pompoenpitolie of gewoon olijfolie)
1 eetlepel honing
½ gember, geraspt

Voor de garnituur:
Handje onbewerkte pinda’s (of een lekkere pitten- en zadenmix)
50 gram sesamzaad (geeft een lekkere smaak en structuur, niet noodzakelijk)

Extra:
Als voorgerecht: cassavechips
Als maaltijdsalade: rozijnen en tofu
Als hoofdgerecht: pakje noedels en een groene groente (groene asperges, sugarsnaps)

Hoe maak je deze verrassende Aziatische koolsalade?
Begin met het maken van de dressing: schil en rasp de gember, pers de sinaasappel en de citroen uit, meng de eetlepels olie met het sap, de honing en de gemberrasp en zorg dat er een egale dressing ontstaat. Snij vervolgens de wortels in dunne reepjes en laat deze weken in de dressing terwijl je de rest van de salade maakt. Snij de Chinese kool en de lente-ui en meng deze in een slakom. Als je het sesamzaad gebruikt rooster dit dan in een koekenpan (zonder olie) onder voorzichtig schudden goudbruin en laat het afkoelen. Meng nu de dressing met de geweekte wortels door de Chinese kool en de lente-ui in de slakom en laat nog vijf minuten staan zodat de kool de dressing kan absorberen. Schep de salade op een grote platte schaal of op de borden en bestrooi met het geroosterde sesamzaad en de onbewerkte pinda’s. Je bent klaar om te serveren!

TIP!
Als voorgerecht is dit heerlijk te combineren met cassavechips.
Als maaltijdsalade kan je hem verrijken met rozijnen en blokjes tofu.
Als hoofdgerecht kan je het serveren op een bedje van noedels (dik, dun, op basis van ei of rijst, wat jij lekker vindt!) met nog een extra (groene) groente als garnituur zoals groene asperges of sugarsnaps.

Bron: Yotam Ottolenghi, mijn groene held

2 Reacties

Hi Isabel, Als hoofdgerecht klinkt het goed op deze warme dagen! Voor hoeveel personen is dit gerecht? Ik ga hem morgen proberen!

12:24 19 januari 2024

Dag Anne! Als hoofdgerecht is dit voor 2 personen, en dan lekker om aan te vullen met noedels, pinda's, tofu en bijvoorbeeld groene asperges :-) Eetsmakelijk!

12:24 19 januari 2024

Hi Isabel, Wat een heerlijk fris gerecht, we hebben het gisteravond eens uitgeprobeerd met je tofu tip. Dank!

12:24 19 januari 2024

Dank voor je leuke reactie Laura! De quinoa van deze week is ook echt een aanrader :) Ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

12:24 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.