Snert. Oftewel erwtensoep, een klassieker die in Nederland een speciaal plaatsje heeft verdiend. Als wij denken aan erwtensoep, dan denken wij aan schaatsen, kou, winter en opwarmen. Nu de winterkou aanwezig is, is er niets fijners dan thuis opwarmen met een zelfgemaakt kopje soep. En erwtensoep is toch wel een favoriet, maar dan zonder rookworst en spek! Lees snel verder.
Ingrediënten
voor 4 personen
1 ui, gesnipperd
1 winterpeen, in blokjes
1 prei, in reepjes
1 aardappel, in blokjes
1 stengel bleekselderij, in reepjes
250 g spliterwten
100 g knolselderij, in blokjes
5 g selderijblad, fijngesneden
1 l groentebouillon
zout en peper
Bereidingswijze
1. Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de spliterwten toe. Laat deze anderhalf uur koken op middelhoog vuur. Roer regelmatig door de spliterwten zodat ze niet vastplakken aan de pan.
2. Zodra de spliterwten gaar zijn, voeg dan de winterpeen, prei, aardappel, bleekselderij en knolselderij toe en laat dit nog 30 minuten doorkoken. Proef en breng op smaak met zout en peper.
3. Verdeel de erwtensoep over vier kommen en garneer met selderijblad. Serveer direct.
Heb jij dit recept gemaakt? Of een andere lievelingssoep voor in de winter? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!






Ik gebruik altijd laurier en kruidnagels in de erwtensoep.
Als je wel kaas eet kun je kleine stukjes gesneden rookkaas in je soepkom doen.
Heerlijk…
Hi Loes,
Dankjewel voor deze tip! Geniet van je erwtensoep :).
Liefs,
Karlijn
Iets meer pit (iets meer umami): gebruik paddestoelenbouillionblok.
Hi Catharina,
Wat een goede tip! Dankjewel.
Liefs, Karlijn
Bij paleo eet je geen spliterwten
Lekker! Mocht je toch de ‘worst’ willen vervangen of toevoegen: neem goed rooktofu, snijd het in blokjes en verwarm mee! Absoluut niet noodzakelijk maar kan heel lekker zijn.
Hallo Hans, dat klinkt lekker! Bedankt voor de tip 🙂