Vergeten groente: brave hendrik
Chantal Pleune

Vergeten groente: brave hendrik

dinsdag 10 maart 2015
De komende weken zet gastblogger Chantal iedere dinsdag een vergeten groente in het zonnetje met een bijbehorend recept. Deze week de brave hendrik met een eenvoudig recept voor pasta met brave hendrik, kruiden en walnoten.

Brave en boze hendrik
Hierbij wil ik jullie voorstellen aan de vergeten groente van deze week: ‘Brave hendrik’. Deze groente is (tja ook hier is het weer het geval…) lang geleden door de Romeinen geïntroduceerd in West- Europa. In Duitsland is de plant bekend onder de naam Fette Henne, guter Heinrich en wilder spinat. Guter heinrich is een verbastering van guter heimrich: ‘Heim´ heeft een betekenis in de trant van woonomgeving en ´rich´ betekent eetbaar. Het betekent dus eigenlijk dat het een wilde groente was die op rondom het huis groeide en eetbaar is. Er was vroeger ook een tegenhanger van brave hendrik: een plantensoort die niet eetbaar was en deze werd boze hendrik genoemd. De naam ‘fette henne’ komt van het feit de plant vaak gevoerd wordt aan kippen en ganzen. De naam ‘wilder spinat’ komt logischerwijs doordat het blad van brave hendrik werd geplukt en bereidt als spinazie (hoewel het toch anders smaakt).

Brave hendrik kweken
Brave hendrik is een plant die je makkelijk zelf kunt kweken in een pot op je balkon of op het terras. Hij groeit het beste op stikstofrijke grond (bijv. in de buurt van mesthopen). Het is dus belangrijk dat wanneer je zelf de plant wilt kweken, hem wat mest of een goede humuslaag geeft. De oogsttijd is van begin maart tot in augustus. De plant heeft wel een jaar nodig om ‘aan te slaan’, verwacht er het eerste jaar dus niet te veel van, maar des te meer oogst vanaf het tweede jaar. Wanneer je Brave hendrik oogst, is het belangrijk dat je het dezelfde dag ook gebruikt voor consumptie. Het is namelijk geoogst niet langer houdbaar.

Brave hendrik eten
Eigenlijk kunnen alle onderdelen van de plant worden gebruikt voor consumptie. Het blad kan gegeten worden, de bloemscheuten kunnen worden bereid als (kleine) asperges. Ook de bloemknoppen kunnen als (kleine) broccoliroosjes bereid worden, en in de Balkan is het de gewoonte om van de wortels van de plant een soort pindakaas te maken

Recept: pasta met brave hendrik en walnoten

Ingrediënten (voor 4 personen):
300 gram spagetti
1500 gram blad en jonge topjes van de brave hendrik, gewassen en uitgelekt
2 sjalotjes, gesnipperd
4 knoflooktenen, fijngehakt
150 gram walnoten
handje kruiden: tijm, bonenkruid, bladpeterselie, grofgehakt
olijfolie, zout en peper

Bereiding:
Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing al dente. Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een pan. Voeg het blad en de topjes van brave hendrik toe, laat het op zacht vuur slinken en schep eventueel overtollig vocht uit de pan. Doe de sjalotjes, de knoflook en het kruidenmengsel hierbij en laat het circa 8 minuten meestoven. Rooster de walnoten in een hete koekenpan tot deze goudbruin en gloeiend zijn. Giet zodra klaar de pasta af, roer er een scheutje olijfolie doorheen en verdeel de pasta over de borden. Haal de pan met de brave hendrik van het vuur, voeg zout en peper naar smaak toe, leg een bedje groente op de pasta en bestrooi met de geroosterde walnoten.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

1 Reacties

De Brave Hendrik is een zeldzame plant en staat op de Rode Lijst, hetgeen betekent dat de plant in Nederland dreigt uit te sterven. Het lijkt me daarom niet goed om er recepten van op internet te zetten. Groet Kees Quaadgras

12:18 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.