Print Friendly, PDF & Email

Haverwortel… een nieuwe snack voor het paard? Ehm nee. Haverwortel (ook wel morgenster genoemd), mogelijk heb je er nog nooit van gehoord, is een groente die ook in de vergetelheid is geraakt. Het is een groente die qua uiterlijk lijkt op de schorseneer en wat betreft smaak doet denken aan… oesters!

De geschiedenis van de wortel
Haverwortel is een oude wortelgroente die van oorsprong in het middellands Zeegebied voorkwam. Tegenwoordig kan je de plant tegenkomen in het wild met paarse of gele bloemen, met name langs dijken en verhogingen in het landschap. De haverwortel was tot in het midden van de zestiende eeuw overal in Europa een populaire groente, maar uiteindelijk verdrongen door de schorseneer. In de 18e eeuw werd de plant een graag gegeten groente in Groot-Brittannië, en eigenlijk is de haverwortel daar nog steeds gangbaar en niet vergeten zoals hier in Nederland. Haverwortel werd in het verleden vaak gegeten als medicijn, bijvoorbeeld voor lever- en galblaasproblemen en werd gezien als een gezonde voedingsbron. In Duitsland is er een gezegde: ‘Habermark macht’d Bube stark’ (haverwortel maakt de man/jongen/knaap sterk).

Keukenmeidenverdriet
Net als de schorseneer heeft de haverwortel ook de bijnaam keukenmeidenverdriet, omdat er bij het schillen een kleverige vloeistof vrij komt, die moeilijk van de handen af te wassen is. Het verhaal gaat dat de keukenmeiden van vroeger met deze vieze handen hun geliefde niet onder ogen durfde te komen, en dat gaf verdriet J Gelukkig heeft de kleverige vloeistof ook nog z’n goede eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden als bestanddeel voor kauwgom en in gebrande vorm voor surrogaatkoffie.

Recept: Hartige taart met haverwortel
Recept uit Onvergetelijke groenten door Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Han de Kroon.

Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor het deeg:
125 gram bloem
125 gram roggemeel
5 eetlepels olijfolie
3 eetlepels water
1 ei
snufje zout

Voor de vulling:
600 gram haverwortel
2 eetlepels truffelolie
220 gram ricotta
2 eetlepels citroensap
4 eieren
snufje kruidenzout
3 stevige sjalotten
50 gram fijn geraspte kaas

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 225 graden. Maak deeg van bloem, roggemeel, olijfolie, 3 eetlepels water 1 ei. Maak het deeg plat, rol het in plasticfolie en leg het deeg 30 min in de koelkast. Maak ondertussen de haverwortels schoon, snijd ze in dunne plakken en kook ze in 15 minuten gaar. Giet de haverwortels af en laat ze uitlekken in een vergiet. Maak beslag van de truffelolie, kruidenzout, ricotta, citroensap en 4 eieren. Snij vervolgens de sjalotten fijn en fruit deze even in een koekenpan tot ze glazig zijn. Vet dan een ovenschaal of bakvorm in met boter en bestrooi dun met bloem. Leg bloem op het aanrecht, rol het deeg uit en bekleed de ovenschaal of de bakvorm. Leg een dun laagje beslag op de bodem, leg daarop de sjalotjes en de haverwortel, en giet de rest van het beslag eroverheen. Strooi hierop de geraspte kaas en zet de hartige taart 30 minuten in de oven. Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

Summary
recipe image
Recipe Name
Vergeten groente: haverwortel
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!