Print Friendly, PDF & Email

De komende weken zet ik iedere dinsdag een vergeten groente in het zonnetje met een bijbehorend recept. Deze week de pastinaak!

Pastinaak
Pastinaak is het witte broertje van de winterwortel en heeft een anijsachtige smaak. Van oorsprong groeide en bloeide de pastinaak in het Middellandse zeegebied. De Oude Grieken en Romeinen hadden de pastinaak al op het menu staan. De Romeinse soldaten namen bij hun tochten naar het noorden de pastinaak mee. En wat bleek: bij teelt in het Noorden van Europa, was de pastinaak bij de oogst groter van omvang, dan bij teelt in het warmere deel van Europa.
Tijdens de middeleeuwen werd de pastinaak in Nederland geïntroduceerd en in de rest van West-Europa. Het schijnt dat de pastinaak vóór de introductie van de aardappel een populair onderdeel was van ons menu, maar deze werd later vervangen door de aardappel. In Nederland is de pastinaak tegenwoordig in vergetelheid geraakt, maar bij de Engelsen en de Ieren staat de pastinaak tegenwoordig nog vaak op het menu.

Misschien kan door middel van onderstaand recept de pastinaak weer een plaatsje veroveren in jouw keuken…

Pastinaaksalade met yoghurt en dadels
Deze salade heeft Libanese roots. De salade kun je gebruiken als lunchgerecht of als salade bij mezze/tapas.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
600 gram pastinaken
10 dadels, ontpit en gesneden in stukjes (niet te klein)
2 eetlepels gehakte verse munt
150 gram Griekse yoghurt, roeryoghurt of soyayoghurt
1 eetlepel citroensap
4 theelepels vloeibare honing
2 eetlepels extra vergine olijfolie
Zeezout en peper naar smaak toevoegen

Hoe maak je het?
Schep de gesneden dadels en munt door elkaar in een kommetje. Schil de pastinaken, snijd ze in de lengte in vieren.  Als je grote pastinaken hebt, verwijder je de kern. Rasp ze grof en doe de rasp in een kom. Voeg het dadel-muntmengsel aan de pastinaken toe. En daarna de overige ingrediënten. Breng de salade op smaak met zout en peper en serveer direct.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune 

Bron: Casa Moro van Sam & Sam Clark

image[2]

Summary
recipe image
Recipe Name
Vergeten groente: pastinaak
Published On
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)