Vergeten groente: raapstelen
Chantal Pleune

Vergeten groente: raapstelen

dinsdag 04 maart 2014
Deze week was ik weer bij de groenteboer aan het kijken wat hij in de aanbieding had aan vergeten groenten. Ik was eigenlijk op zoek naar warmoes, maar daar is het nu niet het seizoen voor. Gelukkig stuitte ik op raapstelen en besloot ze mee te nemen.

Raapstelen in verschillende vormen en maten
Raapstelen is het jonge loof van de meiknol dat met wortel en al geoogst wordt. Het is familie van mosterd en broccoli. Als je raapstelen langer laat groeien, gaat het meer op broccoli lijken. Het is eigenlijk een lentegroente, maar wordt ook in de herfst geteeld. Echter in Turkije, Griekenland, Portugal en Spanje valt het onder de categorie wintergroente. In Nederland worden raapstelen jong geoogst en gegeten, maar in Amerika wordt het pas gegeten als het wat verder uitgegroeid is en dus op jonge broccoli lijkt. Zo heeft ieder land zijn eigen raapsteel-variant!

Naam en smaak
Raapstelen komen van oorsprong uit het Middellands zeegebied. En er zijn verschillende benamingen voor de groente: rubbeke, kelen, steeltjes en ribbekens. Wellicht zegt één van deze benamingen je iets? Raapstelen hebben een licht pittige smaak en kan zowel rauw in salades als gekookt gegeten worden. Ook kwam ik tijdens mijn zoektocht naar informatie over raapstelen twee recepten van smoothies tegen waar raaptstelen als ingrediënt worden gebruikt. Deze wilde ik jullie natuurlijk niet onthouden!

Fruitsmoothie met raapstelen

  • Een gepelde banaan

  • Twee gepelde sinaasappels

  • Een theelepel verse gember

  • 50 gram verse, ongekookte raapstelen

  • 300 ml mineraalwater


Smoothie met kokosmelk en raapstelen

  • 100 gram verse, in blokjes gesneden ananas

  • 200 gram in stukjes gesneden papaya

  • Een theelepel verse gember

  • 50 gram verse, ongekookte raapstelen

  • 300 ml kokosmelk


Raapstelenfrittata
Om na het ‘natje’, ook van een ‘droogje’ te spreken: hierbij een recept voor een raapstelenfrittata, oftewel een raapstelen-omelet!

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
1 bos raapstelen (circa 100 gram)
125 gram diepvries tuinbonen
200 gram buffelmozzarella
6 eieren
25 ml slagroom (of half slagroom, half melk)
1 bosui
zout en peper

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de tuinbonen ± 2 min. in kokend water met zout. Klop in een kom de eieren en room los en voeg zout en peper naar smaak toe. Snij de bosui klein en roer dit door het mengsel. Was de raapstelen, snij de wortels eraf en snij de mozzarella in plakken. Verdeel de raapstelen over een ingevette ovenschaal en verdeel de tuinbonen erover. Schenk het eiroommengsel erover en leg de plakken mozzarella erop. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Heerlijk met een frisse groene salade en een stuk oerbrood.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

Bron: Delicious Magazine

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.