Print Friendly, PDF & Email

Bij de groenteboer zag ik in een kratje groente liggen dat eruit zag als roodbruine pastinaak. Ik vroeg aan de groenteboer wat dit voor soort groente was. Hij antwoordde: rode wortel. Nieuwsgierig geworden kocht ik een paar exemplaren.

De herkomst van de wortel
De wortel werd al duizenden jaren geleden geteeld in Midden-Azië. Het was een veelgebruikte groente van de Romeinen en de Egyptenaren, die hem vooral aten vanwege de medicinale werking. Zij kenden de wortel echter niet in de oranje variant zoals wij deze kennen, want de wortels kwamen vroeger in verschillende kleuren voor: groen, geel, wit, paars en rood. Elke kleur wortel heeft zijn eigen specifieke smaak.

Van geel naar oranje
In de 14e en 15e eeuw werd de wortel geïntroduceerd in Noord-Europa. De gele wortel was het populairst in de keuken. Men heeft deze wortel in latere jaren verder veredeld totdat er een oranje wortel ontstond. Het verhaal gaat dat de oranje wortel in de 17e eeuw werd gekweekt als eerbetoon aan Willem van Oranje, die in 1584 door Balthasar Gerards werd vermoord in Delft. Dus naast “appeltjes van oranje”, kunnen we ook spreken van “worteltjes van oranje”.

Ovenschotel met rode en oranje wortel

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
400 gram rode wortel
200 gram oranje wortel
300 gram aardappelpartjes in de schil
150 gram hazelnoten (of pecannoten)
4 centimeter gember
4 gedroogde chilipepertjes
1,5 theelepel venkelzaadjes
olijfolie
handje verse muntblaadjes

Hoe maak je het?
Verwarm de over voor op 200 °C. Schrap de rode en oranje wortelen en snijd ze in grove stukken. Doe de wortelen in een ovenschaal en voeg de aardappelpartjes eraan toe. Stamp de venkelzaadjes met een vijzel fijn, verkruimel de gedroogde chilipepertjes en rasp de verse gember. Voeg de kruiden vervolgens toe aan de aardappelpartjes en de wortelen. Besprenkel het mengsel met olijfolie en bak de groenten in 30 minuten gaar. Rooster ondertussen in een koekenpan de hazelnoten. Haal tot slot het aardappel-wortelmengsel uit de oven, roer de hazelnoten erdoor en bestrooi de ovenschotel met verse muntblaadjes.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

foto-16 kopie 2

Summary
recipe image
Recipe Name
Ovenschotel met oranje en rode wortel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)