Print Friendly, PDF & Email
3.7/5 - (3 stemmen)

Afgelopen zaterdag liep ik mijn wekelijkse rondje over de markt, toen ik bij een groentekraam een krat met koolrabi zag staan. Dat wordt de groente van deze week, dacht ik! Ik pakte een mooi exemplaar van de stapel en wilde afrekenen, maar ik werd aangehouden door een charmante Indische man op middelbare leeftijd. “Wat heeft u nou in uw handen?” vroeg de man. Ik antwoordde dat het koolrabi was. “Oh,” zei de man “dat ken ik niet. Is het een lekkere groente? En hoe eet je die groente? En hoe bereid je die groente? En met wat voor kruiden breng je deze groente op smaak?” Versteld door deze storm aan vragen antwoordde ik dat ik het wilde gebruiken voor een currygerecht, maar dat de groente ook heel goed rauw te gebruiken is voor een salade. “Het heeft rauw een beetje een zoete, anijsachtige smaak, maar wel met een stevige bite”. “Oh,” zei de man “dit maakt me wel nieuwsgierig. Ik neem er ook eentje mee. Want voor 50 eurocent per koolrabi is het wel het proberen waard.” De dame achter de kraam had met een glimlach het gesprek aangehoord. “Zeg ik heb er nog een stuk of twintig liggen in dat krat, kan je die ook voor me slijten?” vroeg ze me met een knipoog.

Koolrabi, wat is het eigenlijk?
Aan het begin van onze jaartelling omschreef Plinius de Oudere de koolrabi als ‘Het kooltje dat op aarde rust’. Koolrabi is ontstaan uit een van de vele teeltvormen van kool en komt oorspronkelijk uit Noord-Europa. Koolrabi wordt tegenwoordig voornamelijk geteeld in Duitsland, maar ook in Zuid-Nederland wordt deze groente op kleine schaal verbouwd. Koolrabi groeit boven de grond, dit in tegenstelling tot koolrapen en knollen. Koolrabi heeft een groene of een lichtpaarse kleur. De smaak van beide varianten is echter hetzelfde. Onder de schil is de koolrabi altijd wit. Naast de knol, zijn ook de bladeren van de koolrabi te gebruiken. Hier kun je bijvoorbeeld bouillon of soep van maken. De koolrabi is dus niet alleen multifunctioneel, maar ook heel gezond, want hij bevat vitamine B1,B2, B6, foliumzuur, beta-caroteen en ijzer.

Groene curry met koolrabi

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
1 koolrabi
1 courgette
250 gram sperziebonen (uit de diepvries)
2 kleine winterwortels
250 ml kokosmelk
1 zakje vegetarische groene currypasta
1 pakje Valess roerbakblokjes
400 gram basmati rijst
zonnebloemolie
eventueel: cassave kroepoek en verse koriander

Hoe maak je het?
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Schil ondertussen de koolrabi, was de courgette, schil de winterwortels en snijd alles in blokjes. Verhit een beetje zonnebloemolie in een wok, voeg de Valess roerbakblokjes toe en roerbak de blokjes totdat ze licht verkleurd zijn. Voeg de sperziebonen toe en roerbak deze een paar minuten. Voeg daarna de koolrabi en de winterwortel toe en roerbak deze 5 minuten. Voeg tot slot de courgette toe en roerbak het groentemengsel nog 3 minuten. Roer vervolgens de currypasta goed door het currymengsel, voeg de kokosmelk toe en laat het gerecht in 10 minuten met een deksel op de pan zachtjes garen, haal eventueel de deksel van de pan indien je de saus een beetje wilt laten indikken. Schep de rijst op de borden en daarna de groentencurry. Serveer met cassave kroepoek en blaadjes verse koriander.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

image

Summary
recipe image
Recipe Name
Vergeten groenten: koolrabi
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)