Print Friendly, PDF & Email

Het kookboek Vers uit de oven is geschreven door de Londense Ajda Mehmet. Door middel van eenvoudige tips en trucs, én natuurlijk heerlijke recepten, leert zij ons hoe je zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van je oven. Want zoals ze zelf schrijft: ‘je oven is het Zwitserse zakmes onder de keukenapparatuur’! Vandaag delen wij wederom een recept uit dit boek: de lekkerste vegetarische saus met aubergine!

Ingrediënten
Voor 4 personen
1 uur en 20 minuten bereidingstijd
2 aubergines, in blokjes van 3 cm
50-60 ml extra vierge olijfolie
zeezout
3 el olijfolie
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
1/2 tl korianderzaad, geplet met een stamper in een vijzel
1/4 tl kaneel
1 bosje koriander, fijngehakt
1 bosje platte peterselie, fijngehakt
2 tomaten, in kleine blokjes
1 el biologische tomatenpuree
400 g biologische tomatenblokjes uit blik
zeezout en zwarte peper
citroensap

Extra
gekookte pasta

Benodigdheden
bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de aubergineblokjes erover. Je hebt een ruime hoeveelheid olijfolie nodig om over de aubergine te sprenkelen. Draai de blokjes om zodat beide kanten goed bedekt zijn met olie.
  3. Breng de aubergine op smaak met zeezout. Rooster de blokjes 25 tot 30 minuten in de oven, keer ze halverwege, tot ze zacht en goudbruin zijn. Het bruine gekarameliseerde geeft de saus een rijkere smaak, dus zet de aubergine terug in de oven als de aubergine meer tijd nodig heeft om te bruinen, en bak hem nog ongeveer 5 minuten.
  4. Je kunt aan de saus beginnen als de aubergine bijna klaar is. Verwarm een grote scheut olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en bak de knoflookplakjes ongeveer 3 tot 4 minuten tot ze bruin worden, maar niet verbranden. Voeg het korianderzaad en de kaneel toe, gevolgd door de verse koriander en peterselie. Roer alles goed door en ga ongeveer 2 tot 3 minuten door met bakken. Voeg de verse tomaten en de tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten.
  5. Schep voorzichtig de zachte aubergine in de pan en roer om te mengen. Let op dat je niet de zachte stukjes kapot roert, want het is de bedoeling dat ze hun vorm behouden om de saus een stevige textuur te geven. Voeg de tomatenblokjes uit blik toe. Vul het blik voor ongeveer een kwart met kraanwater, draai en zwenk het rond zodat het water mengt met het achtergebleven tomatensap en voeg dit water ook toe. Breng goed op smaak met zeezout en peper. Breng de saus aan de kook, draai het vuur iets lager en laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen. Proef of de saus op smaak is en voeg ten slotte een kneepje citroensap toe om een fris accent toe te voegen. Serveer de saus bij pasta.

Heb jij een van deze recepten of een ander recept uit Vers uit de oven gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Vers uit de oven
Ajda Mehmet
Uitgeverij: Good Cook B.V.
ISBN: 9789461432223
Prijs: €20.95

Summary
recipe image
Recipe Name
Vers uit de oven: de lekkerste vegetarische saus met aubergine
Published On
Total Time
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!