Vijgentaart met amandelvulling
5 (100%) 2 votes

Dit recept was een regelrecht experiment. Ik kwam een geweldige vijgentaart van Jamie Oliver tegen maar was niet zo blij met zijn overdadige gebruik van boter, suiker en eieren. Daarom ging ik op zoek naar gezondere alternatieven en kwam op kookblog De Bakparade een muffin tegen waarbij de boter was vervangen door ongesuikerde appelmoes. Dat leek me wel wat! Deze gezonde(re) vijgentaart is mijn trotse resultaat.

Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
150 gram volkorenbloem
100 gram havervlokken
125 gram boter
100 gram suiker
2 eierdooiers
2 eetlepels water
rasp van 1 citroen
snufje zout

Voor de vulling:
250 gram gemalen rauwe blanke amandelen (of 250 gram amandelmeel)
100 gram suiker
50 gram havervlokken
1 zakje vanillesuiker
zaadjes van 1 vanillestokje
rasp van 1 sinaasappel
1 eetlepel amaretto (niet noodzakelijk, wel heel lekker)
1 middelgrote pot ongesuikerde appelmoes

Voor de garnering:
7 verse vijgen
30 gram suiker
2 eetlepels water
handje grofgehakte rauw blanke amandelen
klein handje tijm

Hoe maak je deze vijgentaart met amandelvulling?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak eerst het deeg: doe de volkorenbloem met de havervlokken, de boter, de suiker, de eierdooiers, de eetlepels water, de citroenrasp en het snufje zout in een kom en kneed tot er een egaal deeg ontstaat of doe het in de keukenmachine. Druk het deeg in een ingevette springvorm van ongeveer 26 centimeter doorsnede en zet hem 10 minuten in de oven tot het deeg licht goudbruin kleurt. Haal uit de oven en laat afkoelen. Mocht hij ondertussen een beetje gerezen zijn, plet hem dan voorzichtig. Maak nu de vulling: doe de gemalen amandelen (of het amandelmeel) samen met de suiker, de havervlokken, de vanillesuiker, de vanillezaadjes, de sinaasappelrasp, de eetlepel amaretto en de appelmoes in de mixer tot er een romige massa ontstaat. Doe deze massa in de springvorm. Ontdoe de vijgen van hun steeltje en snij ze kruisvormig in (niet helemaal) zodat je ze als roosjes kan openvouwen. Verdeel de vijgen over de springvorm en duw ze in de vulling. Verhit nu de suiker met de eetlepels water in een steelpannetje en laat dit inkoken tot er een siroop ontstaat. Besprenkel de vijgen hiermee. Bestrooi het geheel met de grofgehakte amandelen en de tijm en bak de taart in 30 minuten goudbruin. Half uurtje laten afkoelen voordat je hem serveert, koud is hij ook heel lekker!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vijgentaart met amandelvulling
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!