Print Friendly, PDF & Email
3.6/5 - (13 stemmen)

Dit is nu wat we noemen echte Hollandse kost, maar met een heel bijzondere twist! In veel huishoudens worden de aardappelen en boerenkool in dit gerecht samen gekookt, maar in dit recept poffen we de zoete aardappel en blancheren we de boerenkool. Op deze manier zorgt de boerenkool voor een extra crunch. En vegan jus, wie wist dat het zo makkelijk kon zijn?

Wat heb je nodig?
voor 4 personen
Voor de stamppot
1 kilo zoete aardappelen
400 gram boerenkool
2 eetlepels olijfolie
4 rode uien
200 gram vegetarisch / veganistisch gehakt
150 gram oesterzwammen
2 eetlepels mosterd
scheutje plantaardige melk
zout en peper naar smaak

Voor de jus
1 kleine ui
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels bloem
water
3 eetlepels sojasaus
1 eetlepel mosterd
1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel peper
1/4 theelepel kurkuma
zout en peper naar smaak

Hoe maak je de stamppot?
Verwarm de oven voor op 220 graden en pof de zoete aardappelen met schil en al in 40 minuten, of tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Blancheer ondertussen de boerenkool door deze voor twee minuten toe te voegen aan kokend water en door deze vervolgens af te laten koelen in ijswater. Schep de boerenkool in een grote pan en zet deze apart. Snipper de uien en de oesterzwammen. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de rode uien hierin tot deze verkleuren. Bak vervolgens het vegetarische gehakt en de oesterzwammen voor zo’n vier minuten mee. Voor de jus snipper je een kleine ui. Bak deze in een steelpan in een beetje olijfolie. Wanneer deze verkleurt, voeg je een scheutje water toe. Zeef de bloem in het pannetje en roer goed voor 2-3 minuten. Voeg eventueel nog een extra scheutje water toe. Leng aan met meer water en voeg de overige ingrediënten toe. Laat dit pruttelen onder af en toe roeren tot je de gewenste dikte hebt. Als de zoete aardappelen gaar zijn, kun je ze gemakkelijk ontvellen. Stamp de zoete aardappelen met een scheutje plantaardige melk door de boerenkool. Voeg 2 eetlepels mosterd toe en proef of het zout en peper nodig heeft. Verhit de stamppot nog kort nadat je de uien, het gehakt en de oesterzwammen door het geheel hebt geschept. Serveer met de jus.

Heb jij deze stamppot gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Zoete aardappelstamppot met boerenkool en vegan jus
Article Name
Zoete aardappelstamppot met boerenkool en vegan jus
Description
Dit is nu wat we noemen echte Hollandse kost, maar met een heel bijzondere twist! In dit recept poffen we de zoete aardappel en blancheren we de boerenkool voor een extra crunch. En vegan jus, wie wist dat het zo makkelijk kon zijn?
Author