Zomerse terrine
3.3 (65%) 4 vote[s]

Deze zomerse terrine is een lust voor het oog. Een geweldig voorgerecht, heerlijk als lunch of geserveerd met sla als lichte hoofdmaaltijd. Het bereiden is als het bouwen van een kunstwerkje. Een feest om te maken en te eten!

Wat heb je nodig?
4 rode paprika’s
2 gele paprika’s
2 oranje paprika’s
2 grote, lange courgettes
1 potje zongedroogde tomaatjes
1 bosje lente-uitjes
500 gram ricotta
1 teentje knoflook
1 eetlepel venkelzaadjes
3 eetlepel dilleloof
peper en zout naar smaak

Hoe maak je deze terrine?
Verwarm de oven voor op 220 graden. Ontdoe de paprika’s van hun hart en hun zaadjes en snij in kwarten. Leg ze met de rug omhoog op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, peper en zout en laat ongeveer 20 minuten bakken tot de paprika’s zacht zijn en het vel zwart begint te worden. Leg de paprika’s in een schaal, dek af met een bord en laat liggen tot het vel loslaat. Ontvel ze zodra mogelijk. Snij ondertussen de courgettes in hele lange dunne plakken, het liefst met een mandoline. Giet een flinke scheut olijfolie in een diep bord, kneus de venkelzaadjes en doe ze erbij. Verhit een grilpan (of anders een koekenpan), haal de courgette plakken door de olijfolie en gril ze 1 minuut aan iedere kant. Laat vervolgens de lente-uitjes kort roosteren in een koekenpan met wat olijfolie en peper en zout tot ze rondom gegrild zijn. Pel het knoflookteentje, snij fijn en meng met de zongedroogde tomaatjes, het dilleloof, de ricotta en peper en zout naar smaak. Bekleed een cakevorm met plasticfolie en beleg hem vervolgens dakpansgewijs met de plakken courgette waarbij je zorgt dat de plakken over de rand hangen. Leg een derde van de paprika in de vorm, leg daarop de helft van het ricottamengsel. Ga verder met de lente-uien, dan weer een derde van de paprika’s, dan de rest van het ricottamengsel en eindig met de resterende paprika’s. Vouw de overhangende plakken courgette eroverheen. Bedek met plasticfolie en belast vervolgens met conserveblikjes. Zet ten minste 5 uur in de koelkast en zo mogelijk nog langer tot twee dagen. Hierdoor zal hij makkelijker te snijden zijn en zullen de geuren intenser worden. Om te serveren keer de vorm, verwijder het plasticfolie en snijd in plakken. Serveer met wilde rucola.

Bron: Vegalicious van Alice Hart
Foto credits: Nicolette Fidder gefotografeerd op keramiek van Ceramics by Nicolette

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Summary
Recipe Name
Zomerse terrine
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!