Print Friendly, PDF & Email

Thuis in de Oosterse keuken ben ik nog niet helemaal, want de smaken in deze gerechten vind ik erg lekker, maar vind ik soms heel erg moeilijk om na te bootsen. Na veel proberen is het me toch gelukt: een salade met zwarte rijst, pittige tofu en ingemaakte komkommer met een Koreaans tintje is het resultaat.

Ingrediënten voor 2 personen
Voor de rijst:
250 g zwarte rijst

Voor de tofu en marinade:
200 g tofu naturel
½ teen knoflook
1 tl gochujang
1 ½ el soja saus of tamari
1 ½ el mirin
1 el ahorn siroop
¼ tl chilivlokken
½ lente ui
2 el arachide olie

Voor de komkommer:
½ komkommer
2 tl zeezout
1 tl sesam olie
1 rode chili peper
200 ml rijstazijn
2 el palmsuiker
2 tenen knoflook
Garnering: 1 el sesamzaadjes

Hoe maak je deze zwarte rijstsalade met tofu en ingemaakte komkommer?
Voorbereiden een dag van tevoren:
Bereid de ingemaakte komkommers alvast voor. Snijd hiervoor de komkommer in repen of schuine plakken en plaats deze in een kom. Strooi het zout over de komkommer en laat 10 minuten staan zodat de komkommer kan uitlekken. Plaats de komkommer daarna in een glazen pot. Snijd ondertussen de rode chili peper in dunne plakjes en pers de knoflook, doe dit in een kommetje, voeg hier de sesamolie, rijstazijn en palmsuiker aan toe, en meng door elkaar. Giet dit mengsel over de komkommer in de glazen pot. Schroef de deksel op de pot en plaats minimaal 12 uur in de koelkast. Het liefst 24 uur.

Voorbereiden minimaal 4 uur van tevoren:
Mix de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Snijd de tofu in blokjes van 1cm x 2cm en voeg toe aan het marinade mengsel. Plaats de marinade en de tofu in een ziplock plastic zak en laat minimaal 4 uur in de koelkast marineren.

Voor serveren:
Als de tofu gemarineerd is en de komkommer is ingemaakt bereid je de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm ondertussen de oven voor op 180⁰C.  Bedek een bakplaat met bakpapier. Plaats de gemarineerde tofu op de bakplaat en bestrijk met de overige marinade. Plaatse de plaat in het midden van de oven en rooster gedurende 30 minuten. Na 15 minuten draai je de tofu om zodat deze aan beide kanten krokant kan worden. De tofu ziet er na 25-30 minuten droog uit en de randen zijn geschroeid. Dit is goed! Giet de rijst af en laat 5 minuten staan met de deksel op de pan. Haal de tofu uit de oven en haal de ingemaakte komkommer uit de koelkast. Plaats de rijst, tofu en komkommer op een ruim bord en serveer direct.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Zwarte rijstsalade met tofu en ingemaakte komkommer
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!