Vergeten groenten: koolrabi
Karlijn Swaen

Vergeten groenten: koolrabi

maandag 29 mei 2023
In onze speurtocht naar nieuwe smaken en eetavonturen, raken sommige groentesoorten helaas ondergesneeuwd. Maar wees niet getreurd, we zullen de aankomende tijd een paar vergeten groenten uitlichten! We liepen onlangs over de markt en merkten dat er veel soorten groente worden verkocht waar men niet vanaf weet. Vandaag duiken we dieper in de wereld van koolrabi, een veelzijdige groente die perfect past bij het vrolijke lenteseizoen. We gaan ontdekken waarom deze groentesoort een ware traktatie is voor je smaakpapillen én je gezondheid. En alsof dat nog niet genoeg is, delen we binnenkort ook nog eens twee verrukkelijke recepten om deze groene knapperd op een smaakvolle en gezellige manier klaar te maken.

Koolrabi, wat is het eigenlijk?
Wat is koolrabi eigenlijk? Wel, het is geen buitenaardse knol, alhoewel het er wel zo uitziet! Koolrabi (wat een woord, hè?) is eigenlijk een groentesoort die lekker eigenwijs is en zijn eigen unieke plekje in het groenteschap verovert. Met zijn ronde of ovale knol boven de grond en een keur aan kleuren - denk aan vrolijk groen, paars en zelfs wit - brengt deze groentesoort een milde en verfrissende smaak naar je bord. Aan het begin van onze jaartelling omschreef Plinius de Oudere de koolrabi als ‘Het kooltje dat op aarde rust’. Koolrabi is ontstaan uit een van de vele teeltvormen van kool en komt oorspronkelijk uit Noord-Europa. Deze groente soort wordt tegenwoordig voornamelijk geteeld in Duitsland, maar ook in Zuid-Nederland wordt het op kleine schaal verbouwd. Koolrabi groeit boven de grond, dit in tegenstelling tot koolrapen en knollen.

Gezondheidsvoordelen van koolrabi
Maar laten we het even hebben over de gezondheidsvoordelen, want het is niet alleen een feestje voor je smaakpapillen. Het zit ook boordevol voedingsstoffen waar je lijf dol op is! Vitamine C? Check! Vezels? Dubbelcheck! Kalium en antioxidanten? Zeker weten! Deze groene kanjer kan je immuunsysteem een oppepper geven, je spijsvertering in de juiste versnelling brengen en zelfs ontstekingen in je lijf verminderen. En alsof dat nog niet genoeg is, is het ook nog eens vriendelijk voor je taille, want het is een caloriearme groente die perfect past in een gebalanceerd dieet. Maar laten we eerlijk zijn, koolrabi is niet alleen een gezondheidsboost. Het is ook gewoon een gezellige, vrolijke groente die perfect past bij het lentegevoel. Terwijl de zonnestralen je verwarmen, kun je genieten van de knapperige textuur en subtiele smaak. Het is als een lentefeestje op je bord!

Verschillende manieren van bereiding
Koolrabi is een ware alleskunner in de keuken en kan op verschillende manieren bereid worden om je smaakpapillen te verwennen. Je kunt het bijvoorbeeld rauw eten door het toe te voegen aan salades voor een knapperige textuur en verfrissende smaak. Of je kunt het gebruiken als gezonde dip met wat hummus voor een verrassend alternatief. Daarnaast kun je het ook stomen, waardoor het zijn natuurlijke smaak behoudt en een zachte textuur krijgt. Wil je een intensere smaak? Rooster dan de koolrabi in de oven met wat kruiden en geniet van de heerlijke geroosterde smaak. Je kunt zelfs koolrabi koken of grillen voor een andere culinaire ervaring. Met zoveel bereidingsmogelijkheden is er altijd wel een manier om van deze veelzijdige groente te genieten! Wij delen binnenkort twee heerlijke recepten met koolrabi in de hoofdrol! 


Ben jij benieuwd naar onze recepten met koolrabi? Of heb jij een favoriet recept met koolrabi? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook, of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

2 Reacties

Hallo - voor de grap. Knollomanie in CH: Knolselderie, Venkel, Koolrabi. en gele Penen (Pfälzer, Moorrüben) standard in iedere supermarkt hier. Pasternak in de mode gekomen ook (maar erg duur). HET Nationalgericht: is het hele jaar door oranje penen, ook de wortelen aan een bos zijn hier vaak erg groot. Aargau - Rüeblikanton. Verder 3 soorten sperziebonen: Laatste zomer naast 'busch' en 'stangenbohnen' gele sperziebonen, zoeter en minder darmbelastend. Naast peulen. 6 - 9 Euro / kilo. Hollandse boerenkool (krulkool) onbekend. Het is als variant van noorduise 'bruinkool' laatst over de US in de mode gekomen. Nogal exotisch hier en duur. Wel veel rode en witte kool. Zuurkool is hier in Bern nationalgerecht (Berner Platte) Topimambur alleen in west zwitserland gezien. Frans dus.. Schorseneren hier nog nooit gezien. Daartegenover het hele gamma aan italiaanse aubergines, vijgenkaktus,dure speciale tomaten, enz

12:21 19 januari 2024

Ik eet dit altijd rauw: heerlijk. Maar nu ik dit recept zie ga ik het ook eens koken. Dank je wel voor het recept :-)

12:21 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.