Workshop: voeding voor sporters
Chantal Pleune

Workshop: voeding voor sporters

woensdag 22 april 2015
Als sporter heb je goede voeding nodig om goed te kunnen presteren, maar ook voor het herstel na inspanning. Dietist Chantal Pleune en chefkok Jenneke de Boer kunnen hier je alles over vertellen! Zij geven de komende twee maanden vier workshops met voedingstips en recepten voor de (recreatieve) sporter, gericht op ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes, en de lezers van De Hippe Vegetariër krijgen een speciale korting! Lees hier alvast een paar interessante tips en een heerlijk recept voor een sportersontbijt.

Voedingsstoffen voor sporters
Belangrijke onderdelen van je voeding zijn ondermeer koolhydraten en eiwitten, zeker voor een sporter. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie. Ook bij herstel na inspanning spelen koolhydraten een grote rol. Ook eiwitten heb je nodig voor spierherstel na inspanning of een sportieve activiteit. Het is daarom belangrijk dat je na het sporten voedsel tot je neemt dat ook voldoende eiwit en koolhydraten bevat. Echter hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van de soort inspanning: duursport of krachttraining. Hoe dit precies in zijn werk gaat en hoe je hier het beste op kan letten? Dat vertel Chantal en Jenneke uitgebreid in hun workshops.

Vraag jij je ook weleens af…
- Is het als vegetariër extra belangrijk om erop te letten dat ik bepaalde voedingstoffen voldoende binnenkrijg?
- Welke voedingstoffen verdienen extra aandacht?
- Kan ik als sporter beter presteren door het gebruik van vitaminesuppletie?
- Wat kan ik het beste gebruiken als energiebron tijdens het sporten?
- Hoe kan ik mijn sportprestaties verbeteren met behulp van goede voeding?
- Hoe stel ik gevarieerde dagmenu’s samen die ook smakelijk zijn?

Deze vragen en meer worden beantwoord tijdens de workshops. Super interessant als je voeding echt wilt laten werken voor je lichaam!

Sportersontbijt: havermoutpap met dadels, pistache en sinaasappel
Als voorproefje op de heerlijke recepten die tijdens de workshops ontdekt zullen worden, hier een heerlijk sportersontbijt met havermout. Dit smaakt naar meer!

Ingrediënten (voor 2 personen)
0,5 liter halfvolle melk of sojamelk
50 g havermout
1 handsinaasappel
50 g dadels
25 g pistachenoten (ongezouten)

Bereiding
Breng de melk aan de kook. Roer de havermout erdoor en laat 2 minuten op laag vuur koken. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten staan. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel. Haal vervolgens de resterende schil en het witte vlies van de sinaasappel en snij het vruchtvlees in partjes. Snijd de dadels in ringetjes en garneer de havermoutpap met de sinaasappelpartjes, dadels, pistachenoten en het sinaasappelrasp. Lekker ontbijten!

Meer over de workshops

10 mei 2015 10.30-13.30uur
- thema: ontbijt
- seminar: Wat is gezonde voeding voor de (recreatieve) sporter?

17 mei 2015 10.30-13.30uur
- thema: lunch
- seminar: Wat is de invloed van voeding op (het verbeteren van) je sportprestaties

7 juni 2015 10.30-13.30uur
- thema: diner
- seminar: Hoe zit het met de nieuwste voedingstrends? En wat is de zin/onzin van vitaminesuppletie?

21 juni 2015 10.30-13.30uur
- thema: tussendoortjes en snacks
- seminar: Weet wat je eet! Hoe beoordeel ik een etiket? Hoe weet ik of een recept gezond is?

Chefkok: Jenneke de boer
Tijdens mijn studie zocht ik een bijbaantje. Dat werd keukenhulp in een restaurant. Studie afgerond, maar ik ben blijven koken in steeds betere restaurants, en uiteindelijk zelf een restaurant begonnen met anderen. Inmiddels 18 jaar geleden ben ik gestopt met werken in restaurants en begonnen met het geven van workshops. Ik ontwikkel daar menu’s en recepten voor, werk als freelance chef en ben de vaste chef op een streekboerderij. Van huis uit ben ik gewend aan gezond eten, dat wil zeggen: niets uit potjes of pakjes, maar alles zelf gemaakt: zonder toevoegingen die een mens niet nodig heeft, of liever gezegd, die ongezond zijn. Daarnaast vertel ik in de workshops veel over kooktechnieken, ingrediënten, smaakcombinaties, de laatste mode op het gebied van koken en de zin en onzin” van voedseltrends. 

Diëtist: Chantal Pleune
Al op op jonge leeftijd was ik geïnteresseerd in voeding. In mijn kinderjaren hielp ik mijn moeder graag met koken of ging ik zelf aan de slag in de keuken. Mijn interesses in voeding, het menselijk lichaam en de psychologie van de mens hebben ertoe geleid dat ik de keuze maakte voor de studie voeding & Diëtetiek. Inmiddels ben ik ruim 12,5 jaar werkzaam als diëtist en geef ik voedingsadvies op maat, groepsvoorlichtingen en kookworkshops aan diverse doelgroepen, waaronder sporters. In mijn vrije tijd ben ik vaak bezig met sport en vanuit mijn omgeving merk ik dat er bij de recreatieve sporter behoefte is aan informatie over gezonde voeding en hoe voeding van invloed is op de sportprestatie. Hierdoor is het idee voor het geven van kookworkshops aan sporters ontstaan.

Locatie:
Kookstudio de Laurier
Laurierstraat 250
1016 PT Amsterdam

 

3 Reacties

Beste, Ik zie dat jullie hele leuke workshops organiseren. Gaan deze binnenkort weer plaats vinden? Zoja wanneer? Want dan wil ik graag inschrijven. Groetjes Julie

12:17 19 januari 2024

Dag Julie, je kan Chantal mailen met deze vraag! Zie onderaan het artikel haar e-mailadres :-) succes!!

12:17 19 januari 2024

Super leuk en interessant! Volgende keer in Utrecht?

12:17 19 januari 2024

Wow wat super interessant en weer leuk gevonden Isabel om dit met je lezers te delen. Dank voor de tip! Groet Richard

12:17 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.