Raw Food: diner recepten
Irene van Herwerden

Raw Food: diner recepten

donderdag 30 april 2015
De afgelopen weken heb je kunnen lezen over de Raw Food leefstijl, wat de gedachte hierachter is, waar je rekening mee moet houden als je ermee wilt starten, hoe mijn ‘basispakket’ qua producten en apparaten in de keuken eruit ziet en wat slimme alternatieven zijn voor niet-rauw verleidingen. Na de Raw ontbijt- en lunchrecepten help ik jullie vandaag op weg met recepten voor een drie-gangen Raw Food diner!

Mijn Raw Food diner
Een veel gestelde vraag over het eten van Raw Food is of een rauwe maaltijd wel voldoende vult. Vooral in de avond zijn veel mensen gewend om een zwaardere maaltijd te nuttigen en lijkt bijvoorbeeld een salade niet genoeg. De beste manier om over te stappen naar de Raw Food Lifestyle, is door te beginnen met een sapkuur (ook wel detox, juice fast of juice cleanse genoemd). Dat het een cleanse wordt genoemd heeft een reden, namelijk je maakt je lichaam schoon van afvalstoffen. Een goede vriend van mij zegt altijd: ‘afvallen begint met het stoppen van afval stoppen in je lichaam’. Als je dit een aantal dagen hebt gedaan, bij voorkeur drie tot zeven dagen, zul je merken dat je daarna minder eten nodig hebt. Dat komt omdat je lichaam de voedingsstoffen (mineralen, vitaminen, etc) beter en makkelijker opneemt en je je daardoor sneller verzadigd voelt. Als je dan voornamelijk rauw eet krijg je ook daadwerkelijk meer voedingstoffen binnen. Ik eet elke avond een (gemengde) salade, al dan niet gecombineerd met een extra gerecht. Een manier om meer ‘vulling’ te geven aan je (avond)maaltijd is een combinatie van groenten met noten, zaden en/of sprouts (met name sprouts van peulvruchten zoals linzen, aduki- en mungbonen, groene erwten en kikkererwten). Een groente die goed vult is bijvoorbeeld courgette, mijn favoriete recepten zijn: bloemkool couscous en rauwe courgette pasta (of lasagna).

Om te laten zien dat je met Raw Food echt een mooi diner kan samenstellen, deel ik vandaag drie recepten met jullie voor een drie-gangen Raw Food diner:

Voorgerecht: Tomaten-paprika soep,
Hoofdgerecht: Courgettespagetti met tomaten-noten ‘gehakt’
Dessert: Aardbeien met mangosaus





I. Voorgerecht: Tomaten-paprika soep

Ingrediënten (voor 2 personen):
5 rijpe tomaten
1 punt paprika
4 struikjes peterselie
10 blaadjes basilicum
2 theelepel appelazijn
1 ½ eetlepel tamari
3 eetlepels olijfolie
½ theelepel zeezout
½ theelepel Mexicaanse kruidenmix (Piramide)
½ theelepel groente bouillonpoeder (Blauwe Huis)
150 milliliter water

Bereidingswijze:
Snijd de tomaten (kroontje verwijderen) en paprika in stukken en meng met alle andere ingrediënten in de blender. Ongeveer vijf tot tien seconden blenden. Wil je een dikkere soep, dan kun je nog een halve avocado toevoegen. Garneren met peulvruchten sprouts, deze zijn te koop bij biowinkels of Albert Heijn. Als je deze sprouts van tevoren kort stoomt zijn ze makkelijker te verteren. Eet smakelijk!





II. Hoofdgerecht: Courgettespaghetti met tomaten-noten ‘gehakt’

Ingrediënten (voor 2 personen):
1 courgette
100 gr tomaten
1/2 bosje basilicum (alleen blaadjes)
4 eetlepel olijfolie
1 eetlepel vers citroensap
1 eetlepel hennepzaad
1 teen gepelde knoflook
30 gram cashewnoten
40 gram walnoten
40 gram pijnboompitten
4 stuks gedroogde tomaat
zout, peper, olijfolie

Bereidingswijze:
Snijd de courgettes in 2 stukken. Draai met de spirelli spaghettislierten van de courgette. Meng 1 eetlepel olijfolie door de courgettespagetti en laat staan terwijl je de saus maakt. Verwijder de zaadjes en het vruchtvlees uit de tomaten. Knip de basilicum van het bosje en voeg samen met citroensap, zout, knoflook, hennepzaad en olijfolie in de keukenmachine. Mix het geheel kort, zodat de basilicum en de knoflook fijngehakt is. Voeg de verse tomaten, gedroogde tomaten, noten en zaden toe aan het mengsel en pulse-blend het geheel zodat een grove saus ontstaat. Breng de saus op smaak met extra zout, peper of olijfolie. Schep de saus op de courgettespagetti en garneer eventueel met edelgistvlokken.




III. Dessert: Aardbeien met mangosaus

Ingrediënten (voor 2 personen):
250 gr aardbeien
100 gram gedroogde mango’s
1 theelepel gepelde hennepzaad
¼ theelepel vanillepoeder
½ eetlepel lucumapoeder
snufje zeezout

Bereidingswijze:
Week de gedroogde mango gedurende een nacht. Giet de mango af en doe deze in de blender, samen met het hennepzaad, vanillepoeder, lucumapoeder en zout. Blend tot er een saus ontstaat, verdun naar smaak met water. Snijd de aardbeien in partjes en giet de mangosaus eroverheen. Eventueel lekker met rauwe cacaonibs of extra peer.




Geniet van deze rauwe diner recepten deze week, ik ga op vakantie om Isabel de ruimte te geven jullie de komende twee weken in een special op De Hippe Vegetarier alles te vertellen over het starten van een groentetuin! Op 21 mei ben ik weer terug met tips over mijn favoriete onderwerp: rauwe tussendoortjes. Have a healtylicious week!

Door gastblogger Irene van Herwerden, www.chocodelic.nl

1 Reacties

Dankjewel Irene voor je lekkere recepten! Ik ben blij met de inspiratie voor rauw verganistische gerechten.

12:17 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.