Vegetarische steak tartare met tomaat en mango
Isabel Boerdam

Vegetarische steak tartare met tomaat en mango

dinsdag 04 april 2017
Steak tartare, een fascinerend rauw recept uit de Franse keuken. Sinds ik aan het experimenteren ben met seitan in mijn recepten, heb ik mij afgevraagd of dit product zich niet perfect leent voor een vegetarische steak tartare. En jawel! De seitan geeft de steak tartare een uniek vlezige structuur, heerlijk mediterraans met de zongedroogde tomaatjes en tegelijk fris en lichtzoet door de mango. Slechts 7 ingrediënten! Heerlijk als voorgerecht of voor de lunch. Snel klaar, gemakkelijk te maken en verrassend lekker. Wie durft?

10 dingen die je wilt weten over seitan
1. 83% van de kcal komen uit eiwitten
2. Slechts 1,5% van de kcal komen uit vetten
3. Koolhydraatarm, caloriearm, suikervrij en lactosevrij
4. Bron van de superantioxidant alfa-liponzuur en bron van betaïne
5. Volwaardige eiwitten: bevat alle 22 aminozuren van het menselijk lichaam
6. Rijk aan vertakte aminozuren (BCAA’s) voor extra energie en spieren
7. Gemakkelijk verteerbaar en 95-98% van de eiwitten is opneembaar
8. Rijk aan glutaminezuur, leucine en proline
9. Bevat geen cholesterol
10. Biologisch, vegetarisch en milieuvriendelijk geproduceerd

Seitan tartare
Voor mijn ‘seitan tartare’ gebruikte ik de Tamari Protein Steak van Bertyn, de bekendste maker van authentieke seitan in Nederland. Dit is een eiwitrijke plantaardige seitansteak op basis van biologische spelt. De eiwitten zijn afkomstig van speltbloem én speltmeel. Het meel wordt toegevoegd omdat het vezelrijk is en zo bijdraagt aan een gezonde darmtransit. Spelt is een oergraan dat niet alleen rijk is aan eiwitten maar ook aan andere voedingsstoffen, zoals vitamine E en B, foliumzuur en ijzer. Dit moet dus bijna wel de gezondste (en lekkerste) steak tartare ooit worden!

Wat heb je nodig?
Voor 2 grote steak tartaars of 4 kleintjes
1 (250 gram) Seitan Tamari Protein Steak van Bertyn
10 zongedroogde tomaatjes
25 cherry tomaatjes
1 flinke eetlepel kappertjes
1 kleine mango
2 stengels bosui
1 handje pijnboompitten
zout en peper naar smaak (ik gebruikte Khoisan Fleur de Sel uit Zuid-Afrika)

Hoe maak je deze vegetarische steak tartare?
1. Haal de seitan uit de verpakking en laat uitlekken. Het vocht heb je niet nodig.
2. Hak de seitan met een groot hakmes fijn, tot je de kruimelige structuur hebt van echte steak tartare.
3. Doe de zongedroogde tomaatjes met 10 cherry tomaatjes en de eetlepel kappertjes in een keukenmachine en mix tot een grove tapenade.
4. Schil de mango, ontdoe hem van de pit en snij in kleine blokjes.
5. Snij de overige cherry tomaatjes in kleine stukjes.
6. Gebruik een schaar om het groene gedeelte van de bosuitjes in dunne ringetjes te knippen.
7. Verhit een droge koekenpan en rooster daarin de pijnboompitten tot ze goudbruin zijn.
8. Meng de seitan tartare met de tomatentapenade, mangoblokjes, driekwart van de cherrytomaatjes en de bosuitjes. Breng op smaak met een stevige peper en grof zeezout, zoals bijvoorbeeld Khoisan Fleur de Sel.
9. Vul een serveerring (of gebruik je vrije hand) om een mooi rondje steak tartare op de borden te leggen.Garneer met de overige cherrytomaatjes, eventueel wat extra kappertjes en de geroosterde pijnboompitten.
10. Serveer met twee sneetjes geroosterd brood. Eetsmakelijk!

Op zoek naar meer inspiratie met de Bertyn Tamari Protein Steak? Kijk hier voor extra recepten.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

6 Reacties

Bij een gezamenlijke lunch heeft de gastvrouw dit voor mij gemaakt. Heel erg lekker en het vult goed. Verwennerij. Ik heb haar het recept gevraagd, want ik wil het zelf ook nog eens maken.

12:09 19 januari 2024

Hi T.Kok, Wat goed om te horen dat dit gerecht zo goed in de smaak viel. Inderdaad natuurlijk nog leuker om het zelf te gaan maken, veel kook plezier! Liefs, Tessa

12:09 19 januari 2024

Hoi, kan dit ook met een andere soort seitan maken of moet je specifiek deze?

12:09 19 januari 2024

Hi Isabel, het zou ook moeten lukken met een andere soort seitan! Laat je het even weten als je het hebt gemaakt?

12:09 19 januari 2024

Hey Isabel :-) Tot spijt van wie het benijdt: Bertyn is Belgisch, niet Nederlands. Misschien ben je nostalgisch naar de tijd dat we 1 land waren, maar dat is al héél lang geleden hoor! Je steak tartare ziet er lekker uit. Wij eten daar wel eerder frietjes bij. Ben benieuwd of het oerklassieke recept voor rundstartaar hiervoor ook zou werken. Een tip: probeer eens seitan in madeirasaus, als vervanger van rundstong. Een typisch Vlaams gerecht, al is de oorsprong dat misschien niet.

12:09 19 januari 2024

Hoi Peter, oeps! Bedankt voor je scherpe blik :-) Fietjes bij seitan of seitan in vegetarische madeirasaus klinkt ook wel erg lekker, die zetten wij op ons lijstje!

12:09 19 januari 2024

Klinkt goed en ziet er ook goed uit. Ik ga het uitproberen met Kerst. Bedankt en fijne feestdagen. Groetjes Leny

12:09 19 januari 2024

Heeft het gesmaakt Leny? Ik hoop het! :-)

12:09 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.