Beet Bourguignon
Isabel Boerdam

Beet Bourguignon

maandag 16 februari 2015
Alleen de naam al vind ik fantastisch: ‘Beet Bourguignon’, en dan met een heel Frans accent… Dit is een gerecht dat perfect geschikt is om te maken in dit staartje van de winter. Een hele warme, aardse maaltijd vol met leuke wintergroenten die lekker lang gegaard zijn. Tip: maak deze een dag van te voren, dan wordt hij nog lekkerder!

Wat heb je nodig?
Voor de stoofpot:
2 eetlepels olijfolie
1 gele ui
4 tenen knoflook
8 rode bieten (of chioggia bieten)
4 grote wortels
2 takjes tijm
2 eetlepels tomatenpurree
1 glas rode wijn
2 glazen groente bouillon
3 laurierbladeren

Voor de champignons:
2 eetlepels olijfolie
2-3 portobello’s
10 champignons
10 kleine pareluitjes

Voor de linzen:
300 gram ongekookte linzen
of 1 blik gekookte linzen




Hoe maak je deze bourguignon?
Begin met de stoofpot. Snij de uitjes en de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en gaar de uitjes en knoflook totdat ze glazig zijn. Was en schil ondertussen de rode bieten en snij ze in kleine blokjes. Snij de wortel in flinke repen. Voeg de rode biet, de wortel en de takjes tijm toe aan de pan en breng op smaak met zout en peper. Laat 5 minuten garen terwijl je regelmatig roert. Voeg dan de tomatenpurree, de rode wijn, de bouillon en de laurierbladeren toe, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 40 minuten zachtjes koken. Was de ongekookte linzen in een zeef onder stromend water en breng aan de kook volgens de gebruiksaanwijzing. Vaak is 15 tot 20 minuten koken voldoende, haal de linzen van het vuur en giet af zodra ze ‘al dente’ zijn. Verhit dan nogmaals olijfolie in een koekenpan, snij de portobello en champignons in blokjes, pel de uitjes en laat deze rustig roerbakken zodat ze zacht en goudkleurig zijn. Voeg zoet en peper toe naar smaak en zet opzij. Proef na 40 minuten de stoofpot en voeg eventueel meer bouillon, wijn of kruiden toe naar smaak. De groenten moeten nu goed gaar zijn. Voeg de champignon-mix toe aan de bourguignon, kook nog 10 minuten zachtjes door. Serveer op diepe borden met een schepje linzen en wat extra tijm.

Bron: Green Kitchen Stories, waanzinnig mooi kookblog.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Lijkt heerlijk. Neem aan dat je ongekookte rode bieten neemt? En zou je ook zilveruitjes kunnen gebruiken?

12:18 19 januari 2024

Dat klopt Kuna en zilveruitjes kan ook!

12:18 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.