Nog een sneetje brood?
Broodverspilling is een groot probleem in Nederland. Jaarlijks belandt er in ons land ongeveer 400 miljoen kilo brood in de prullenbak. Dat betekent dat een kwart van al het brood dat wordt geproduceerd, wordt verspild. Dit is niet alleen zonde van het eten zelf, maar ook van de energie, water en grondstoffen die nodig zijn om het brood te produceren.
Veel van dit brood wordt weggegooid omdat het over de houdbaarheidsdatum heen is, niet meer vers is of simpelweg omdat er te veel is ingekocht. Vooral bij supermarkten en huishoudens wordt veel brood verspild. Supermarkten gooien dagelijks grote hoeveelheden overgebleven brood weg om plaats te maken voor vers brood, en in huishoudens wordt brood vaak te snel afgeschreven en weggegooid.
Er zijn echter simpele manieren om broodverspilling te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld brood invriezen als je het niet meteen opeet, of oud brood verwerken in gerechten zoals in onderstaand recept of bijvoorbeeld zelfgemaakte croutons. Ook kun je bewust minder brood kopen, zodat je zeker weet dat alles op gaat.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor het recept
Ingrediënten voor de krokante tofu
Ingrediënten voor de saus
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor op 50 °C. Verdeel de sneden brood over een bakplaat en droog het brood 1 uur in de oven.
Stap 2
Doe het gedroogde brood in een keukenmachine en pulseer totdat er paneermeel ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 3
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Stap 4
Haal de tofu uit de verpakking en gebruik keukenpapier om de buitenkant van de tofu te drogen. Laat het niet volledig uitlekken zodat de tofu niet uitdroogt. Halveer de tofu in de lengte en haal in totaal twaalf vierkante blokjes uit de tofu.
Stap 5
Doe de maizena, de plantaardige melk en het eigengemaakte paneermeel met zout en peper allemaal in een apart schaaltje.
Stap 6
Haal een tofublokje door het schaaltje met de maizena en zorg ervoor dat de tofu dun is bedekt. Dip het vervolgens in de plantaardige melk en haal het blokje als laatste door het paneermeel. Zorg ervoor dat het tofublokje goed is bedekt met de broodkruimels. Leg de gepaneerde tofu op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal met de rest van de blokjes.
Stap 7
Bak de gepaneerde tofu in het midden van de oven voor 30 minuten. Draai de tofu halverwege om.
Stap 8
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Stap 9
Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de bimi in 4 minuten beetgaar.
Stap 10
Meng de ingrediënten voor de saus in een kom.
Stap 11
Verdeel de rijst over de kommen, gevolgd door de krokante tofu, de wortellinten en de bimi. Garneer met de bosui en serveer met de saus.
Ben jij de keuken ingedoken om dit recept te maken?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.