Terugblik 2018, vooruitblik 2019 van Isabel
Isabel Boerdam

Terugblik 2018, vooruitblik 2019 van Isabel

maandag 31 december 2018
Wat een ongelofelijk jaar was 2018 voor mij en voor De Hippe Vegetariër! Niet iets wat je als lezer misschien zo direct meekrijgt, maar ik bedacht de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland, gaf een nieuw gezicht aan De Vegetarische Restaurantweek én startte Green Food Lab: een duurzaam food consultancy & communicatiebureau. Niets van dit alles zou ik voor elkaar krijgen zonder mijn fantastische team. Dus 2018 stond in het teken van samenwerking en 2019 hopelijk nog meer! In dit artikel blik ik terug én vooruit :-)

Nationale Week Zonder Vlees
Het idee begon te broeden in mijn hoofd in 2017, maar in 2018 volgde het overweldigende resultaat. Een idee dat was begonnen aan mijn keukentafel, werd letterlijk nationaal nieuws. Met dag en nacht werken, heel veel eerste keren, spanning en nervositeit kwam alles op 5 maart 2018 samen. Ik wist 54 partners uit de voedingsindustrie aan de campagne te verbinden (inclusief alle grote supermarkten!). Samen wisten we een grote campagne van de grond te krijgen en 32.000 Nederlanders te mobiliseren om een week geen vlees te eten. Ik weet nog dat ik thuis helemaal uitgepuft op de grond zat en het NOS Journaal startte: “Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees…” Ongelofelijk. Hoe je van een idee werkelijkheid kunt maken. Ondanks de bloed, zweet en tranen die deze campagne mij gekost heeft, smaakt het natuurlijk naar meer. Dus: 11-17 maart 2019 volgt editie 2! Meer informatie en meedoen? www.weekzondervlees.nl

De Vegetarische Restaurantweek
Herinner jij je het nog? De eerste keer dat je hoorde van De Vegetarische Restaurantweek? Ik wel! Ik vond het te gek dat er zo ook in de horeca meer aandacht kwam voor vegetarisch eten. Maar na twee jaar werd het opeens stil… Zonde! Tijdens de ontwikkeling van de Nationale Week Zonder Vlees realiseerde ik me dat ik echt héél Nederland erbij wilde betrekken. Dus ook vegetarische snacks in de pompstations, vegetarisch aanbod in de bedrijfsrestaurants en kantines én een fantastisch vegetarisch aanbod in de horeca. En zo blies ik De Vegetarische Restaurantweek nieuw leven in als onderdeel van de Nationale Week Zonder Vlees. Alle deelnemers kunnen dus via de website www.devegetarischerestaurantweek.nl een restaurant in de buurt uitkiezen om van 11-17 maart 2019 lekker én vega uit eten te gaan! Leuk extraatje: dit jaar kun je stemmen op je favoriete vegetarische gerecht door een foto te delen op Instagram met #vegetarischerestaurantweek én je favoriete vegetarische restaurant door deze 5 sterren te geven op onze website. Dus stem en share the love!

Green Food Lab
Jaja…. Teamwork dus! Na jaren alleen gewerkt te hebben, doe ik het nu écht met een team. Een te gek team! Mensen in dienst dus, hoe volwassen voelt dat? We houden ons niet alleen bezig met De Hippe Vegetariër, maar zijn met Green Food Lab echt een duurzaam food consultancy & communicatiebureau. Wij geloven dat plantaardig eten de toekomst is. Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd, dat is een duurzame ontwikkeling waarop de voedselindustrie moet inspelen. Méér groenten en minder vlees is de eerste stap om dit doel te bereiken. Vanuit deze visie ondersteunen en adviseren wij alle food bedrijven met een duurzame of innovatieve missie. Zowel qua product- en receptontwikkeling, als qua communicatie. Zo tof om te doen! En het gaat gewoon GOED! Op 1 januari gaan we letterlijk uit huis (ja, we zaten nog steeds aan mijn keukentafel ;-)) en naar ons eerste echte kantoor. Het is druk, spannend, rennen en zweten soms, maar samen met Kim, Lieske, Lotte, Mariëlle en Anne kan ik dit aan. Wat een top team! Benieuwd naar wie deze dames allemaal zijn en wat we doen? Kijk eens hier: www.greenfoodlab.nl

Wat brengt 2019 ons?
Je las het natuurlijk al een beetje… in 2019 vindt de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees en De Vegetarische Restaurantweek plaats op 11-17 maart 2019. Er gaan écht gave dingen gebeuren, ik kan nog niet alles verklappen, maar I'll keep you posted! Leuk ook om @weekzondervlees op social te volgen, dan houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes :-) Maar 2019 brengt meer! We zijn druk bezig om nieuwe plannen te maken voor het blog: nieuwe content, te gekke recepten, meer van ons, minder van gastbloggers. Meer en beter! Daarnaast zijn we aan het kijken naar de social media kanalen van @dehippevegetarier, ook hier zien we nog veel ruimte voor verbeteringen en zijn we enthousiast om die in 2019 door te gaan voeren. Tot slot ben ik in 2018 enorm bezig geweest met het ontdekken van video-content. Nu op een nieuw en fris YouTube kanaal: VEGGIE by De Hippe Vegetariër. Volg me hier alsjeblieft als je dat nog niet deed, want je gaat hier veel toffe dingen zien in 2019. Meer video dus, interviews met beginnende vegetariërs, live cooking videos, op bezoek bij de groenteler, challenges, vegetarisch nieuws… we krijgen het druk! En last but not least... mijn tweede boek komt uit, en niet zomaar een boek: DE VEGABIJBEL! Die verschijnt begin maart 2019. Dé inspiratiebron voor alle vegaliefhebbers met bijna 200 recepten. Een TOP boek, al zeg ik het zelf :-)

En tot slot persoonlijk…
Gaat alles gelukkig goed :-) Veel werktijd, niet zoveel privétijd, maar dat hoort erbij in deze bijzondere fase van een bedrijf en een team bouwen. Al twaalf jaar ben ik dolgelukkig en verliefd met mijn lief: David. Nog een leuk privé nieuwtje: Kim is niet alleen een geweldige collega maar ook een van mijn beste vriendinnen. Hoe uniek is het dat je op dagelijkse basis samen kunt werken? Zo dankbaar dat dit gelukt is! En tot slot de kers op de taart: in mijn nieuwe kantoor is een ‘kamer over’ en daar komt mijn moeder werken! 2019 staat dus in het teken van teamwork, werk en privé op een goede manier hand-in-hand en weer een jaar gelukkige liefde met mijn lief. Genoeg om op te proosten dus vanavond!

Dankjulliewel voor jullie support aan De Hippe Vegetariër, de terugkomende en nieuwe lezers, het maken en delen van jullie recepten. Zonder jullie had ik hier vandaag nooit gestaan! Ik hoop dat ik jullie in 2019 nog veel meer kan inspireren met artikelen, video’s en recepten waar jullie écht gelukkig van worden. PROOST!

Liefs,
Isabel

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Hallo Isabel, hoe komt het toch dat we de term VEGA zijn gaan gebruiken voor vegetarisch? Voor mij impliceert het veganistisch. Veggie zie ik eerder als een aanduiding voor vegetarisch. Als ik de term Vega kookboek lees denk ik een veganistisch kookboek in handen te hebben. Ik vind het ook lastig dat restaurants nu melden dat ze ook VEGA koken. En dan blijkt als je daar zit de kaart geen veganistische gerechten te hebben. Ik hoop dat je als trendsetter hier iets aan kunt doen

11:54 19 januari 2024

Hi Joanne, wat een leuke reactie :-) Ik hoor het ook juist weleens andersom: veggie = vegan en vega = vegetarisch. Haha, komt ook door het Engels volgens mij! Ik kan je in ieder geval verzekeren dat de Vegabijbel voor de helft veganistische recepten bevat :-) Groetjes, Isabel

11:54 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.